Linkovi

Mirovnjaci UN-a povređeni u izraelskom napadu u Libanu


ARHIVA: Mirovnjaci iz UN na granici Libana i Izraela (Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani)
ARHIVA: Mirovnjaci iz UN na granici Libana i Izraela (Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani)

Dva pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija povređena su u petak u izraelskom napadu blizu njihove osmatračnice na jugu Libana, saopštila je izraelska vojska, dok je eksplozija potresla glavnu bazu mirovnjaka u tom području drugi put za 48 sati.

UN snage u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je incident "ozbiljan razvoj događaja" i da se mora garantovati bezbednost osoblja i imovine svetske organizacije.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da je od svog izraelskog kolege tražio da osigura bezbednost UNIFIL snaga u Libanu. Francuska je pozvala izraelskog ambasadora na razgovor, dok je Rusija zatražila od Izraela da se uzdrži od "neprijateljskih akcija" protiv mirovnjaka. Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš već je osudio napade na osoblje svetske organizacije.

Izraelska vojska je izrazila "duboku zabrinutost" i navela da su mirovnjaci povređeni dok su se izraelske snage borile sa Hezbolahom. Navela je međutim da su pripadnici UN, iz Šri Lanke, više sati ranije bili upozoreni da se sklone.

Dva mirovnjaka iz Indonezije povređena su u četvrtak nakon što su pali sa osmatračnice kada je pucano iz izraelskog tenka.

Izrael je saopštio da su njegove trupe otvorile vatru u blizini, i da borci iz Hezbolaha deluju u području blizu položaja mirovnih snaga UN koje imaju više od 10.000 pripadnika, najviše iz Italije, Francuske, Malezije, Indonezije i Indije.

Žene prolaze pored uništenih zgrada na mestu izraelskog vazdušnog napada u četvrtak u Bejrutu (Foto: AP/Hussein Malla)
Žene prolaze pored uništenih zgrada na mestu izraelskog vazdušnog napada u četvrtak u Bejrutu (Foto: AP/Hussein Malla)

U izraelskim napadima na centar Bejruta u četvrtak uveče poginule su 22 osobe, a povređeno je više od 100, saopštile su libanske vlasti. Visoki zvaničnik Hezbolaha izbegao je pokušaj ubistva, prenosi Rojters pozivajući se na tri bezbednosna izvora.

Izraelski napadi pogodili su gusto naseljeni deo grada sa stambenim zgradama i malim prodavnicama u centru Bejruta.

"Molio sam se. Čuli smo prvi udar i mislio sam da je u mojoj kući. Drugi je bio mnogo moćniji od prvog", rekao je Ala'a Baidoun, stanovnik čija je kuća oštećena.

„Otišao sam da vidim gde je bio udar i video sam da su u mojoj kući stakla i prozori popucali. Bio je to užasan prizor, bilo je nešto neverovatno", dodao je.

Izrael nije izdao upozorenja o evakuaciji uoči napada, a ranije nije napadao područje, koje je udaljeno od južnih predgrađa Bejruta, u kojima je prethodno više puta bombardovao štab Hezbolaha.

Ministarstvo zdravlja Libana prijavilo je 22 poginulih i 117 ranjenih. Među poginulima je i osmočlana porodica, uključujući troje dece, koja su evakuisana sa juga, navodi bezbednosni izvor.

Vafik Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju odgovornu za rad sa libanskim bezbednosnim agencijama, bio je na meti Izraela u četvrtak uveče, ali je preživeo.

Pokušaj ubistva Safe, čija uloga spaja bezbednosne i političke poslove, predstavlja znak da Izraela proširuje obim meta među zvaničnicima Hezbolaha. Ranije su se fokusirali na vojne komandante i najviše vođe grupe, navodi Rojters.

Ova slika prikazuje teško oštećenu zgradu na mestu izraelskog vazdušnog napada u oblasti Nuvairi, u Bejrutu (Foto: AFP/Anwar Amro)
Ova slika prikazuje teško oštećenu zgradu na mestu izraelskog vazdušnog napada u oblasti Nuvairi, u Bejrutu (Foto: AFP/Anwar Amro)

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je grupa koju podržava Iran otvorila vatru u znak podrške palestinskoj ekstremističkoj grupi Hamas na početku rata u Gazi .

Ona se dramatično intenzivirala poslednjih nedelja, kada je Izrael bombardovao južna predgrađa Bejruta, jug i dolinu Beka, i ubio mnoge od najviših lidera Hezbolaha.

U izraelskim udarima u Libanu je tokom prošle godine poginulo najmanje 2.169 ljudi, navodi libanska vlada u svom dnevnom izveštaju. Većina je ubijena od 23. septembra, kada je Izrael proširio obim svoje vojne kampanje.

XS
SM
MD
LG