Linkovi

SAD blizu odluke da Ukrajini dozvole dalekometne udare u Rusiji; šefovi diplomatije SAD i Britanije u Kijevu


Pogled na lokaciju oštećene višespratne stambene zgrade nakon navodnog ukrajinskog napada dronom u Ramenskome, u blizini Moskve, Moskovska oblast, Rusija, 10. septembra 2024.
Pogled na lokaciju oštećene višespratne stambene zgrade nakon navodnog ukrajinskog napada dronom u Ramenskome, u blizini Moskve, Moskovska oblast, Rusija, 10. septembra 2024.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je oborila 20 od 25 dronova koje su ruske snage koristile tokom noći u napadima na više ukrajinskih regiona.

Presretanja su izvršena iznad oblasti Čerkaska, Dnjepropetrovska, Hersona, Kijeva, Poltave i Suma, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama ili većoj šteti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

Zvaničnici u Belgorodu su takođe prijavili iskliznuće teretnog voza iz šina koje se dogodilo nakon "intervencije neovlašćenih ljudi".

Lokalna kancelarija ruskog nacionalnog železničkog operatera saopštila je da je 11 praznih vagona i lokomotiva iskočilo iz šina.

Najnoviji sukobi vode se u trenutku kada su američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami otputovali u sredu u Ukrajinu na razgovore sa visokim zvaničnicima.

"Mislim da je to kritičan trenutak za Ukrajinu usred intenzivne jesenje borbene sezone sa Rusijom koja nastavlja da eskalira svoju agresiju", rekao je Blinken u utorak.

U posetu Ukrajini stigao je i premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

Kako se navodi u porukama na zvaničnom profilu Vlade Hrvatske na Eksu, to je treća zvanična poseta Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije.

Bajden: SAD možda ukinu ograničenja na upotrebu dalekometnog oružja

Američki predsednik Džo Bajden nagovestio je u utorak da se SAD možda kreću ka tome da ukinu svoja ograničenja na ukrajinsku upotrebu oružja dugog dometa u ratu sa Rusijom.

SAD uporno nisu bile voljne da isporuče ili su ograničavale ukrajinsku upotrebu oružja koje je isporučila Amerika - a koje bi moglo da udari duboko u Rusiju - iz straha od eskalacije sukoba.

Neki od saveznika Ukrajine isporučili su Kijevu takvo oružje, ali te zemlje su uvele i ograničenja o tome kako i kada se oružje može koristiti.

Odgovarajući na pitanje od utorka o tome da li će SAD ukinuti ograničenja Ukrajini da koristi oružje dugog dometa protiv Rusije, Bajden je rekao da njegova administracija "sada to rešava".

Ranije u utorak, američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je u intervjuu za Skaj njuz nagovestio da bi moglo doći do promene stava SAD u pogledu dozvoljavanja Ukrajini da koristi rakete dugog dometa u Rusiji.

"Nikada ne isključujemo. Ali kada odlučujemo, želimo da budemo sigurni da je to urađeno na takav način da može da unapredi ono što Ukrajinci pokušavaju da postignu", rekao je Blinken.

Rojters prenosi da su njihovi neimenovani izvori rekli prošle nedelje da SAD rade na sporazumu da Ukrajini daju ono što joj je potrebno za borbu sa Rusijom, ali da bi postizanje sporazuma o svim pitanjima u vezi sa isporukom oružja trajalo nekoliko meseci.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju u utorak da je "apsolutni prioritet Ukrajine samo mir i da će svaka raketa, svaki dron i svi neprijateljski potez, svaki pokušaj da se ovaj rat učini dužim i brutalnijim neizbežno naići na odgovor sveta".

On je rekao da će Ukrajina "obezbediti neophodno jedinstvo sveta – ma koliko to bilo teško".

Ruska vojska saopštila je u utorak da je uništila 144 ukrajinska bespilotne letelica lansirane tokom noći u napadima na regione širom zapadne Rusije.

Vazdušna odbrana oborila je 20 dronova iznad moskovske oblasti, gde je guverner Andrej Vorobjov rekao da su bespilotne letelice oštetile stambene zgrade i kuće u Ljubercu i Ramenskom. U napadu je poginula najmanje jedna osoba, a tri su povređene, rekao je Vorobjov na Telegramu.

Poslednji vazdušni napadi Rusije na Ukrajinu uključivali su korišćenje bespilotnih letelica za gađanje regiona Kijev, koji je ovog meseca bio ponovo izložen napadima.

Vol strit džurnal je u petak objavio da su neimenovani američki i evropski zvaničnici poslednjih dana utvrdili da je Iran isporučio balističke rakete Rusiji, što bi bilo prvo za rastuće vojno partnerstvo dva antizapadna saveznika.

Kremlj je odbacio te izveštaje, a iranski zvaničnici su u ponedeljak negirali da su Rusiju snabdeli raketama.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG