Linkovi

Eksperti: Zelenski mijenja vladu, ali ne i politiku


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na ekonomskom forumu u Italiji (Foto: AP/Luca Bruno)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na ekonomskom forumu u Italiji (Foto: AP/Luca Bruno)

Dvije i po godine nakon početka ruskog rata u Ukrajini, ukrajinski parlament podržao je inicijativu predsjednika Volodimira Zelenskog za rekonstrukciju vlade. Zelenski je rekao da je to neophodno da bi se ojačala Ukrajina i poboljšalo funkcionisanje vladinih institucija.

Parlament je prošle nedelje između ostalog odobrio da se za šefa diplomatija imenuje Andrij Sibiga – diplomata i bivši zamjenik šefa kabineta predsjednika.

Dmitro Kuleba, koji je do sada predstavljao zemlju na međunarodnoj sceni, prethodno je podnio ostavku.

“To će biti veliki gubitak. Kuleba je imao veoma dobre odnose sa našim partnerima u inostranstvu i odličan je za komunikaciju. Za novoizabranu osobu će biti izazov da ga zamijeni, zato što će svi da ga upoređuju sa Dmitrom Kulebom”, smatra Olena Zerkal, bivša zamjenica šefa diplomatije Ukrajine.

Da li ukrajinska vlada mijenja politiku poslije rekonstrukcije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00


Uprkos tome što devet ministara preuzima nove funkcije, eksperti ne očekuju veliku promjenu politike.

“Glavna stvar koju bi trebalo znati je da u vladu ne dolaze novi ljudi. Nema zamjena u timu. Zbog toga apsolutno neće biti promjena politike”, ocjenjuje Valerij Pekar iz Škole za javnu upravu u Kijevu.

Ne očekuju se ni velike promjene kada je riječ o ratu.

“Kapacitet Ukrajine da se bori zavisi od vojnog osoblja i srećom ovog puta nema značajnih promjena u tom kontekstu”, kaže Zerkal.

U Ukrajini nisu održani izbori od početka rata i pojedini smatraju da su potrebne određene promjene u liderstvu zemlje.

“Bilo je nekih prestupa, loše uprave i ima izvještaja da će promjene prije svega poboljšati rad ukrajinske vlade”, ističe Sevgil Musajeva, glavna i odgovorna urednica lista Ukrajinska pravda.

Reakcije stanovnika Kijeva su pomiješane.

“Ti ljudi su samo fasada, ništa od njih ne zavisi. O svemu odlučuje predsjednik”, smatra Ljudmila.

“Zemlja se razvija. U toku su procesi i vjerujem da će svježa krv i ideje biti korisni državi”, ističe Anton.

“Ništa značajno se neće promijeniti: ključni igrači samo mijenjaju uloge. Ne bih te promjene zvao drastičnim. Riječ je samo o rekonstrukciji”, kaže Andrij.

Promjene se događaju u ključnom trenutku u ruskom ratu protiv Ukrajine. Ukrajinske snage kontrolišu dio ruske teritorije u Kursku, dok Rusija jača napade na ukrajinske civile i energetsku infrastruktu uoči – kako se očekuje – teške zime.

XS
SM
MD
LG