Linkovi

Rusija vraća nekoliko ukrajinske dece porodicama uz posredovanje Katara


Ukrainska deca drže transparente tokom protesta ispred ambasade Rusije u Bukureštu, Rumunija, 14. oktobra 2023.
Ukrainska deca drže transparente tokom protesta ispred ambasade Rusije u Bukureštu, Rumunija, 14. oktobra 2023.

Katar je u ponedeljak najavio ponovno spajanje grupe ukrajinske dece sa njihovim porodicama, što je početak povratka kući za neku od hiljada dece za koju Ukrajina tvrdi da ih je Rusija nasilno odvela nakon što je pokrenula invaziju u februaru 2022.

Repatrijacije se događaju nakon višemesečnih pregovora uz posredovanje Katara.

Zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem rekli su da će četvoro dece, uzrasta od 2 do 17 godina, ponovo biti sa svojim porodicama u okviru aranžmana koji bi mogao da dovede do većeg broja repatrijacija.

"Ministarstvo spoljnih poslova Države Katar omogućilo je ugošćavanje dece i njihovih porodica u Ambasadi Katara u Moskvi tokom operacije i ispratilo ih do odredišta, osiguravajući njihovu bezbednost, udobnost i dobrobit", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Katara.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da je on "odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije" dece iz Ukrajine.

Ruski napadi

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je Rusija napala preko noći sa pet projektila i 12 dronova.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile dve rakete koje su gađale severni i istočni deo Ukrajine, kao i 11 dronova.

Filip Pronin, guverner Poltavske oblasti u istočnoj Ukrajini, rekao je u Telegramu da su fragmenti projektila pogodili nekoliko domova i povredili najmanje tri osobe.

Britansko ministarstvo: Regrutovanje plaćenika pod velom dobrovoljaca

Privatna vojna grupacija (PMC) Redut navodno regrutuje plaćenike pod maskom "dobrovoljaca", uključujući bivše Vagnerovo osoblje, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u redovnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

"Glavna obaveštajna uprava ruskog Generalštaba (GRU) verovatno nadgleda i finansira aktivnosti grupe, uključujući njeno regrutovanje. Od početka invazije, Redut je bio uključen u borbena dejstva u oblastima Donjecka, Harkova, Kijeva i Luganska. Grupa verovatno ima preko 7.000 ljudi", navodi se u objavi.

Redut je trenutno jedna od brojnih PMC jedinica i dobrovoljačkih korpusa koje rusko Ministarstvo odbrane koristi za povećanje ruskih regularnih snaga, saopštavaju Britanci i ocenjuju da je realno da je praksa ruskog Ministarstva odbrane da regrutuje preko "dobrovoljačkih" jedinica doprinela da Rusija izbegne dalje nepopularne mobilizacije.

A ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obeležio je 600. dan od početka ruske invazije na njegovu zemlju porukom na društvenim mrežama.

"600. Volja koja se ne predaje dobija slobodu. Sloboda koja se zasniva na jedinstvu uvek pobeđuje. Glavna stvar je da ne gubite vreme. Ne gubite jedinstvo. Ne dozvolite sumnji da konzumira volju", napisao je on.

"Svaki dan dodaj snagu Ukrajini. Svakodnevno uništavanje osvajača. Svakodnevno činite sve da budućnost Ukrajinaca pripada samo Ukrajincima", napisao je on zahvaljujući se svima koji se bore i rade za slobodu Ukrajine i odajući počast palima u toj borbi.

"Obavezni smo da pobedimo", zaključio je on.

XS
SM
MD
LG