Linkovi

Ukrajina oborila 20 dronova, šef CIA o američkoj pomoći i Putinu


Vatrogasci se bore sa požarom nakon napada dronom, tokom ruske invazije na Ukrajinu, u Harkovu, Ukrajina, 31. januara 2024.
Vatrogasci se bore sa požarom nakon napada dronom, tokom ruske invazije na Ukrajinu, u Harkovu, Ukrajina, 31. januara 2024.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je Rusija izvršila noćne napade na više delova Ukrajine koristeći 20 dronova i tri krstareće rakete.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje uništila 14 dronova, a presretanja su obavljena iznad regiona Mikolajeva, Zaporožja, Dnjepropetrovska i Harkova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su ruske snage lansirale 600 borbenih dronova i više od 330 projektila na Ukrajinu od početka godine.

Zelenski je ponovio pozive da Ukrajina dobije adekvatan "vazdušni štit" za zaštitu zemlje.

"Moramo da obezbedimo kontrolu Ukrajine nad njenim nebom, što je takođe ključno za obezbeđivanje bezbednosti na terenu — od pozicija na frontu do bolnica i škola u pozadini", rekao je on.

Pošto je veća pomoć Ukrajini zaustavljena u američkom Kongresu, a Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), rekao je u novoj proceni da bi bila greška "istorijskih razmera" da Sjedinjene Države odustanu od podrške Kijevu u skoro dvogodišnji rat sa Rusijom.

Arhiva - Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, levo, svedoči pred Odborom Senata za obavetajne poslove o globalnim pretnjama, u Vašingtonu, 8. marta 2023.
Arhiva - Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, levo, svedoči pred Odborom Senata za obavetajne poslove o globalnim pretnjama, u Vašingtonu, 8. marta 2023.

Glasanje u Kongresu SAD o novoj pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara povezano je sa donošenjem zakona za pooštravanje imigracionih kontrola na američkoj granici sa Meksikom. Ali detalji o novom zakonu o imigraciji tek treba da budu rešeni, a celokupno zakonodavstvo je uhvaćeno u "klješta" predsedničke kampanje 2024, što dovodi u pitanje odvjavanje pomoći za Ukrajinu.

Međutim, Berns je, u eseju objavljenom u utorak u časopisu Foreign Affairs, rekao: "Održavanje (isporuka) oružja će staviti Ukrajinu u bolji položaj ako se pojavi prilika za ozbiljne pregovore", kako bi se rat okončao.

"To nudi šansu da se osigura dugoročna pobeda Ukrajine i strateški gubitak za Rusiju", rekao je direktor CIA.

"Sa manje od pet odsto budžeta za odbranu SAD, to je relativno skromna investicija sa značajnim geopolitičkim povratima", rekao je on.

On je okarakterisao invaziju Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine kao "Putinovu glupost".

"Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, dve trećine ruskih predratnih tenkova je uništeno, a Putinov višedecenijski program vojne modernizacije je izdubljen", rekao je Berns.

Ipak, Berns je rekao da je malo verovatno da će se Putin povući i obustaviti napade na susednu Ukrajinu.

US Lawmakers Express Support for Aid to Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

"Uvek je greška potcenjivati njegovu fiksaciju da kontroliše Ukrajinu", rekao je Berns. "Bez te kontrole, on veruje da je nemoguće da Rusija bude velika sila ili da on bude veliki ruski lider".

Berns je rekao da rat "tiho nagriza njegovu moć kod kuće", ali je rekao da se "i dalje uzda u to da je vreme na njegovoj strani, da može da smrvi Ukrajinu i iscrpi njene zapadne pristalice".

On je pozvao Ukrajinu da udara dublje u teritoriju pod kontrolom Rusije.

"Izazov Ukrajine je da probije Putinovu aroganciju i pokaže visoku cenu za Rusiju... ne samo napredovanjem na linijama fronta, već i pokretanjem dubljih udara iza njih", rekao je Berns.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG