Linkovi

Ukrajina i Rusija razmenile stotine ratnih zarobljenika


Ruski ratni zarobljenici u autobusu na rusko-ukrajinskoj granici u regionu Belgorod, 3. januara 2024. (Foto: Rusko ministarstvo odbrane/AFP)
Ruski ratni zarobljenici u autobusu na rusko-ukrajinskoj granici u regionu Belgorod, 3. januara 2024. (Foto: Rusko ministarstvo odbrane/AFP)

Rusija i Ukrajina su saopštile da su razmenile stotine ratnih zarobljeinka. Ukrajinski zvaničnici kažu da je Rusija pustila na slobodu 230 vojninka. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 248 ruskih vojnika vratilo kući iz zarobljeništva, na osnovu sporazuma koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dve strane su već razmenile zatvorenike nekoliko puta tokom rata koji traje skoro dve godine.

Ranije tokom dana u sredu, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana uništila 12 ukrajinskih projektila iznad Belgorodske oblasti u Rusiji, nekoliko dana pošto su u ukrajinskom napadu u istoj oblasti poginule 24 osobe, a predsednik Vladimir Putin obećao pojačane napade.

Rusija je u utorak izvela opsežne ruske raketne napade u kojima je poginulo najmanje pet ljudi, a ranjeno čak 130 u Kijevu i Harkovu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su ruske snage upotrebile 35 dronova i 99 raketa, lansiranih iz vazduha i mora, i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve dronove i 72 rakete.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je u sredu da bi kao odgovor na "najnoviji napad na Ukrajinu", saveznici trebalo da odgovore pooštravanjem sankcija Rusiji i obezbeđivanjem raketa dugog dometa za ukrajinske snage.

Sikorski je na mreži Eks, nekadašnjem Tviteru, rekao da će projektili omogućiti Ukrajini da "ukloni lansirne lokacije i komandne centre".

Poljska se graniči sa Ukrajinom, a njena vojska je poslala četiri borbena aviona F-16 da zaštiti sopstveni vazdušni prostor usred ruskih napada u utorak.

Kabinet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana objavilo je u utorak saopštenje u kojem negira da je brodovima-minolovcima koje je Britanija poklonila Ukrajini dozvoljeno da prođu kroz turske moreuze Bosfor i Dardanele i stignu do Crnog mora.

Britanija je prošlog meseca saopštila da će prebaciti dva broda Kraljevske mornarice, minolovce klase "Sandaun" u Ukrajinu kako bi pomogla u suzbijanju pretnje od ruskih mina i omogućila ukrajinske izvozne operacije preko Crnog mora.

Arhiva - Ruski ratni brod prolazi kroz Bosfor, na putu ka sredozemnom moru, u vremenu pre totalne ruske invazije na Ukrajinu, u Istanbulu, Turska, 12. aprila 2021.
Arhiva - Ruski ratni brod prolazi kroz Bosfor, na putu ka sredozemnom moru, u vremenu pre totalne ruske invazije na Ukrajinu, u Istanbulu, Turska, 12. aprila 2021.

Turska je u svom saopštenju navela da je od početka rata u Ukrajini zatvorila turske moreuze za ratne brodove Rusije i Ukrajine i da "održava svoju nepokolebljivu odlučnost i principijelan stav tokom celog rata da spreči eskalaciju napetosti u Crnom moru".

Turska je saopštila da je saveznicima rečeno da brodovima za lov na mine neće biti dozvoljen prolaz kroz Turske moreuze "sve dok traje rat".

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG