Linkovi

Ukrajina tvrdi da nema "plan B" ukoliko pomoć SAD ne bude odblokirana


Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom sastanka u Beloj kući, u Vašingtonu, 21. septembra 2023.
Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom sastanka u Beloj kući, u Vašingtonu, 21. septembra 2023.

Ukrajina ne razmatra alternativu za obezbeđivanje zaustavljene američke vojne pomoći za svoj rat protiv Rusije i uverena je da će Kongres SAD dati odobrenje za oslobađanje pomoći, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Nemamo plan B. Uvereni smo u plan A", rekao je Kuleba za CNN u intervjuu.

"Ukrajina će se uvek boriti resursima koji su joj dati. I... ono što je dato Ukrajini nije dobročinstvo. To je ulaganje u zaštitu NATO-a i u zaštitu prosperiteta američkog naroda", rekao je on.

Kuleba je rekao da će, ako Rusija pobedi u sukobu, koji traje više od 22 meseca, "drugi lideri biti u iskušenju da slede ruske tragove. A za osiguranje bezbednosti u ovom delu sveta i odvraćanje takvih lidera biće potrebna mnogo, mnogo veća cena za Sjedinjene Države".

Kuleba je rekao da svi zvaničnici koji sugerišu da ruski predsednik Vladimir Putin nikada ne bi napao državu članicu NATO ako Kremlj uspe u Ukrajini "prave ogromnu grešku. I trebalo bi da promene posao".

Zahtev američke administracije za još 61 milijardu dolara podrške Ukrajini zaglavio se u američkom Kongresu, gde republikanci poručuju da mora biti uparen sa strožom kontrolom imigracije duž granice između SAD i Meksika.

Nezavisna američka senatorka Kirsten Sinema iz Arizone, koja je među državama koje se graniče sa Meksikom, rekla je u sredu da se pregovarači Senata "približavaju" dvopartijskom sporazumu o bezbednosti granica, koji bi Kongres mogao da upari sa novom hitnom pomoći za Ukrajinu i Izrael.

Ipak, ostala su pitanja u vezi sa Predstavničkim domom pod kontrolom republikanaca, koji je od Senata zahtevao odobrenje sveobuhvatnog zakona o imigraciji i bezbednosti granica koji je usvojio prošle godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Vašington prošlog meseca u pokušaju da ubedi Kongres da pristane na paket pomoći vredan 61 milijardu dolara.

Samit NATO - Ukrajina sledeće nedelje

NATO i ukrajinski zvaničnici će se sastati sledeće nedelje kako bi razgovarali o vazdušnoj kampanji Rusije protiv Ukrajine i velikim ruskim talasima vazdušnih napada od početka godine.

Portparol NATO-a Dilan Vajt rekao je u četvrtak da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvati Savet NATO-Ukrajina 10. januara "nakon nedavnih ruskih raketnih i bespilotnih napada".

Ukrajinski zvaničnici su se zalagali za to da saveznici ojačaju protivvazdušnu odbranu Ukrajine, dok Rusija svakodnevno koristi raketne i bespilotne napade da gađa ukrajinske gradove.

Dve od najaktivnijih noći ruskih napada dogodile su se tokom protekle nedelje, uključujući desetine raketa i dronova usmerenih na prestonicu Kijev.

Dmitro Kuleba rekao je u sredu da će ključna tema sastanka Saveta NATO-Ukrajina biti jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i nazvao razgovore "važnim znakom evroatlantskog jedinstva u suočenju sa eskalacijom ruskog terora“.

Kuleba je u utorak pozvao saveznike da brzo pošalju PVO sisteme i municiju u Ukrajinu i da ukrajinskim snagama obezbede borbene bespilotne letelice i rakete dometa dužih od 300 kilometara.

Kuleba je takođe pozvao na odobrenje za korišćenje zaplenjene ruske imovine za pomoć Ukrajini i za izolaciju ruskih diplomata.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da je Rusija tokom noći nastavila vazdušne napade sa dva drona koje je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila u oblasti Hmeljnickog.

Ruski napad uključivao je i tri navođene rakete koje su gađale Harkov i Donjeck, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG