Linkovi

Blinken u poseti Kijevu: SAD će podržavati Ukrajinu dok joj ne bude garantovana bezbednost


Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom posete Kijevu (Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP)
Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom posete Kijevu (Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP)

Amerika će biti uz Ukrajinu dok joj ne budu garantovani bezbednost i suverenitet, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom nenajavljene posete Kijevu, u trenutku kada Rusija izvodi nove napade na istoku.

Najviši američki diplomata je prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od kako je Kongres prošlog meseca usvojio paket vojne pomoći od 61 milijardu dolara posle višemesečnog odlaganja, koje je Rusija iskoristila da napreduje na ratištu.

Blinken je u govoru na Politehničkom institutu priznao da je zbog odlaganja u isporuci američkog oružja Ukrajina ranjivija na ruske napade, ali da Kijev može da računa na čvrstu podršku zato što Amerikanci razumeju da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini.

"Putin intenzivira još jednu ofanzivu protiv Ukrajine u Harkovu i širom istoka i šalje talase ruskih vojnika, iranskih dronova, severnokorejske artiljerije, tenkove, rakete i borbene avione u kojima su mašine delovi iz Kine. Uz vas smo danas. Ostaćemo uz vas dok ne bude garantovana bezbednost, suverenitet i sposobnost Ukrajine da sama bira svoj put", naglasio je Blinken.

Takođe je naveo da bi ruski predsednik trebalo da plate obnovu svega što je uništeno u toj zemlji. Blinken je istakao da Sjedinjene Države nameravaju da iskoriste svoju moć kako bi zaplenile rusku imovinu.

Prethodno je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekao da je deo velikog američkog paketa pomoći stigao u Ukrajinu i da je još na putu.

"Znamo da su ovo teška vremena. Međutim, znamo da je pomoć na putu, nešto je već stiglo i još stiže. I to će imati stvaran uticaj na ratištu, u borbi protiv ruske agresije", rekao je Blinken tokom nenajavljene posete ukrajinskoj prestonici.

Zelenski je pohvalio "ključnu" pomoć SAD i zahvalio se Vašingtonu na dvopartijskoj podršci.

On je rekao da je najveći deficit Ukrajine za sada u protivvazdušnoj odbrani, rekavši Blinkenu da su Kijevu potrebne dve baterije protivvazdušne odbrane Patriot za severoistočni region Harkova, koji je pod ruskim vazdušnim udarima.

"Civili, ratnici, svi – oni su pod ruskim projektilima", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da takođe želi da razgovara o bezbednosnim garancijama SAD, pored toga što traži od Blinkena da prikupi podršku više zemalja na predstojećem mirovnom samitu na visokom nivou koji će se održati u Švajcarskoj u junu.

Ukrajinski vojnik, zvani Manul, nosi "samoubilački" FPV dron do pozicije uzletanja pre leta iznad ruskih položaja u oblasti Harkov, Ukrajina, 13. maja 2024. (AP Photo/Evgenii Maloletka)
Ukrajinski vojnik, zvani Manul, nosi "samoubilački" FPV dron do pozicije uzletanja pre leta iznad ruskih položaja u oblasti Harkov, Ukrajina, 13. maja 2024. (AP Photo/Evgenii Maloletka)

"Podjednako smo odlučni da tokom vremena Ukrajina čvrsto stane na svoje noge: vojno, ekonomski, demokratski", rekao je Blinken. "Snažna, uspešna, napredna, slobodna Ukrajina je najbolji mogući ukor Putinu".

Blinken je u Kijev stigao vozom u utorak ujutro, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula kopnenu ofanzivu na severu regiona Harkov i otvorila novi front. Kijev se već mesecima suočava sa problemima na ratištu dok ruske trupe sporo napreduju i iskrištavaju to što Ukrajina nema dovoljno vojnika i municije.

Blinken se u utorak sastao i sa premijerom Denisom Šmihalom i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Bela kuća: Činimo sve što možemo da ubrzamo slanje oružja

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je u saopštenju da će Blinken "razgovarati o novim informacijama sa bojnog polja, uticaju nove američke bezbednosne i ekonomske pomoći, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama, kao i tekućem radu na jačanju ekonomskog oporavka Ukrajine".

Sjedinjene Države su u petak objavile isporuku svog najnovijeg doprinosa ukrajinskim ratnim naporima u vidu paketa oružja i opreme vrednog 400 miliona dolara.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da čini "sve što je moguće" da ubrza slanje oružja u Ukrajinu u borbi protiv ruske kopnene ofanzive u severoistočnom regionu Harkova.

"Radimo sve što je ljudski moguće, i mi, i naši saveznici", rekao je novinarima savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, dodajući da će slanje novog paketa naoružanja biti objavljeno "već u narednim danima".

Nadjačane i slabije naoružane, ukrajinske snage čekaju da stigne preko potrebna američka vojna pomoć.

Ukrajinski tenk nemačke proizvodnje Leopard 2A6 ispaljuje hitac tokom vojne vežbe u regionu Donjecka, 12. maja 2024.
Ukrajinski tenk nemačke proizvodnje Leopard 2A6 ispaljuje hitac tokom vojne vežbe u regionu Donjecka, 12. maja 2024.

Moskva je u protekla dva dana zauzela oko 106 kvadratnih kilometara i najmanje sedam sela, od kojih je većina već raseljena, prema DipStejtu, open-sors projektu na Telegramu.

Kanal, koji je blizak ukrajinskoj vojsci, navodi da ruske snage imaju za cilj da zadrže ukrajinske snage na severoistoku, dok borbe takođe besne u Donjecku, jugoistočno od Harkova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da borbe u oblasti Donjecka nisu "ništa manje intenzivne" nego u Harkovu, dodajući da je Kremlj imao za cilj da "razvuče naše snage" otvaranjem drugog aktivnog fronta u Harkovu.

Rusija je u nedelju "izvela 22 napada" u pet pograničnih oblasti, od kojih je 14 još uvek u toku, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da je situacija u Harkovu "kompleksna" i da se "dinamično menja".

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinjehubov napisao je na društvenim mrežama u ponedeljak da je u poslednja 24 sata "više od 30" gradova i sela "pogođeno u neprijateljskim artiljerijskim i minobacačkim napadima", pri čemu je ranjeno najmanje devet ljudi.

Neke oblasti takođe je bombardovala ruska avijacija, rekao je Sinjehubov, dodajući da je oko 6.000 ljudi evakuisano iz svojih domova u toj oblasti od početka ofanzive.

U Vovčansku, pograničnom gradu sa predratnim stanovništvom od 2.500 stanovnika, ostalo je samo 200-300 stanovnika. Grad, na samoj liniji vatre, u nedelju je bio opkoljen i "masovno granatiran", rekao je Sinjehubov.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je odbila ruske snage koje su se približavale selu Lukjanci na severu u regionu Harkova, gde je navela da su Rusi imali "delimičan uspeh", raspoređujući "značajne snage koje broje do pet bataljona u pograničnom gradu iz Vovčanska".

U regionu Harkova, "siva zona i linija fronta se šire", pošto ruske snage "namerno pokušavaju da je razvuku, napadaju u malim grupama u novim pravcima", rekao je Sinjehubov na nacionalnoj televiziji.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je ruska vojska poboljšala svoju taktičku poziciju u blizini četiri naselja u ukrajinskoj oblasti Harkov — Vesele, Neskučne, Vovčansk i Lipci.

Nova ratna ekonomija Rusije

Potez ruskog predsednika Volodimira Putina da imenuje ekonomistu za novog ministra odbrane ukazuje na nameru Moskve da izgradi ratnu ekonomiju, rekao je u ponedeljak savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Rusija skoro celu svoju ekonomiju prebacuje na vojnu liniju. Biće militaristička zemlja, a njena ekonomija će biti izgrađena isključivo za proizvodnju za vojsku", rekao je Podoljak za Rojters.

Putin je u nedelju imenovao Andreja Belousova, 65-godišnjeg bivšeg potpredsednika vlade koji je specijalizovan za ekonomiju, za svog novog ministra odbrane.

Bivši ministar odbrane Sergej Šojgu postaće sekretar moćnog ruskog Saveta bezbednosti i imaće odgovornosti za vojnoindustrijski kompleks, saopštio je Kremlj.

"Bez sumnje, ove promene koje vidimo danas, one su dokaz potpune transformacije Ruske Federacije", rekao je Podoljak.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG