Linkovi

U ruskom napadu na Zaporožje pogođena stambena zgrada; Putin o američkim raketama


Ukrajinski spasioci rade na stambenoj zgradi pogođenoj u ruskom raketnom udaru na Zaporožje, Ukrajina, 18. oktobra 2023.
Ukrajinski spasioci rade na stambenoj zgradi pogođenoj u ruskom raketnom udaru na Zaporožje, Ukrajina, 18. oktobra 2023.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu da su u ruskom raketnom napadu na grad Zaporožje poginule najmanje dve osobe, a petoro je ranjeno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je projektil pogodio petospratnu stambenu zgradu i uništio osam stanova.

"Zla država nastavlja da koristi teror i ratuje protiv civila", rekao je Zelenski.

Jurij Malaško, regionalni guverner Zaporožja, rekao je da je Rusija gađala tu oblast sa šest projektila rano u sredu. Malaško je rekao da su ruske bespilotne letelice i artiljerijska vatra takođe bile usmerene na tu oblast.

U drugom ruskom udaru u Dnjepropetrovsku je poginula žena, a četiri osobe su povređene, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Putin: SAD ulaze dublje u sukob isporukom raketa dugog dometa ATACMS

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da Sjedinjene Države ulaze dublje u ukrajinski sukob i prave grešku dajući Kijevu rakete dugog dometa ATACMS.

On je na konferenciji za novinare tokom posete Kini rekao da je "detaljno" obavestio predsednika Ši Đinpinga o Ukrajini. On je rekao da "spoljni faktori" i "zajedničke pretnje" služe samo za jačanje rusko-kineske saradnje.

Šef Kremlja je rekao da odluka Vašingtona da isporuči Armijski taktički raketni sistem (ATACMS), čiju je upotrebu Kijev potvrdio u utorak, "samo produžava agoniju" za Ukrajinu.

"Prvo, ovo naravno nanosi štetu i stvara dodatnu pretnju. Drugo, mi ćemo, naravno, moći da odbijemo ove napade. Rat je rat", rekao je Putin.

"Ali što je najvažnije, suštinski joj nedostaje kapacitet da uopšte promeni situaciju na liniji kontakta... Ovo je još jedna greška Sjedinjenih Država".

Ukrajina je više puta tražila od Vašingtona ATACMS da joj pomogne da napadne i poremeti linije snabdevanja, vazdušne baze i železničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija.

"Greška većih razmera, još uvek nevidljiva, ali i dalje od velike važnosti, jeste to što se Sjedinjene Države sve više lično uvlače u ovaj sukob. I neka niko ne kaže da nemaju nikakve veze sa ovim. Verujemo da oni to rade", rekao je Putin.

On je napomenuo da su Sjedinjene Države poslale dve grupe nosača aviona u Sredozemno more kao odgovor na eksploziju nasilja između Izraela i Palestinaca i rekao da je naredio ruskim avionima sa hipersoničnim raketama Kinžal da patroliraju iznad Crnog mora.

Putin je rekao da je dobro što Zapad počinje da govori o potrebi da se ukrajinska kriza reši mirnim putem, ali nije naveo primere.

Rusija je dugo govorila da je spremna na pregovore, ali samo ako Kijev prihvati "novu realnost", što znači da Moskva okupira više od šestine Ukrajine.

Kijev insistira na potpunom povlačenju ruskih snaga, uključujući i poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG