Linkovi

Zelenski: Podrška SAD "neverovatno ohrabrujuća"; Britanija: Pogođeni ruski helikopteri


Arhiva - Ruski helikopter Ka-52 ispaljuje projektile na cilj na nepoznatoj lokacii u Ukrajini, tokom invazije Rusije na tu zemlju, 28. oktobra 2022.
Arhiva - Ruski helikopter Ka-52 ispaljuje projektile na cilj na nepoznatoj lokacii u Ukrajini, tokom invazije Rusije na tu zemlju, 28. oktobra 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su telefonom u četvrtak uveče o vojnoj podršci Vašingtona naporima Kijeva da izbaci ruske snage sa svoje teritorije.

Podrška Sjedinjenih Država je "neverovatno ohrabrujuća" za Ukrajinu i njene trupe, rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora i objavljivanja informacije da će administracija zatražiti od američkog Kongresa dodatnih 100 milijardi dolara za pomoć državama zahvaćenim ratom, uključujući tu 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 14 milijardi za Izrael.

"Nepokolebljiva dvostranačka podrška Ukrajini u Sjedinjenim Državama je neverovatno ohrabrujuća za sve naše ratnike i celu našu naciju", napisao je Zelenski u petak na društvenoj mreži Eks, ranije poznatoj kao Tviter. "Američka investicija u odbranu Ukrajine obezbediće dugoročnu bezbednost za celu Evropu i svet", dodao je on.

SAD su najveći pojedinačni izvor pomoći Kijevu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Polovina od 60 milijardi dolara koje Bajden traži za Ukrajinu išlo bi na zamenu i modernizaciju američkih zaliha oružja, rekao je izvor. Ipak, predstavnički dom Kongresa trentno je u blokadi dok se ne izabere predsednik. Samim tim nije u mogućnosti da odlučuje o zakonima, pa ni o Bajdenovim predlozima za novčanu pomoć.

U izveštaju Bele kuće o razgovoru dvojice lidera navedeno je da je Bajden "podvukao kontinuiranu, snažnu, dvopartijsku podršku u Sjedinjenim Državama za odbranu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i demokratske budućnosti Ukrajine".

Zelenski je zahvalio Bajdenu i Kongresu i na ranijoj isporuci raketa ATACMS dugog dometa i putem aplikacije Telegram rekao da ih ukrajinski vojnici "uspešno koriste na bojnom polju".

"Razgovarali smo o vojnoj podršci i, između ostalog, o tome kako nam ATACMS može pomoći da ubrzamo oslobođenje Ukrajine od okupatora", rekao je on.

Kijev je dugo tražio od SAD vojni taktički raketni sistem ATACSM, sugerišući da bi posedovanjem tog sistema mogao biti promenjen tok rata. Ipak, nije jasno koliko je raketa već isporučeno Ukrajini. Kako prenosi Njujork Tajms, pozivajući se na dva zapadna izvora, iz SAD je do sada poslato oko 20 raketa.

Britanija: Ukrajinske snage verovatno pogodile helikoptere

Ukrajinske snage "verovatno" su ranije ove nedelje pogodile rusku opremu i helikoptere protivvazdušne odbrane na aerodromima Berdjansk i Lugansk, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka o Ukrajini.

U izveštaju ministarstva se navodi da je devet helikoptera u Berdjansku i pet u Lugansku "verovatno" uništeno.

Ukrajina kaže da je prvi put u napadima upotrebila rakete dugog dometa ATACMS koje su obezbedile SAD.

Ako se izveštaj o helikopterima potvrdi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, "velika je verovatnoća da će ovi gubici uticati na sposobnost Rusije da se brani i sprovodi dalje ofanzivne aktivnosti" u pogođenim oblastima. Rečeno je da će Rusija takođe imati poteškoća da zameni helikoptere.

Gubitak opreme "verovatno" stvara veći pritisak na ruske pilote koji "gotovo sigurno pate od borbene iscrpljenosti i problema sa održavanjem zbog neočekivane produžene kampanje", saopštilo je ministarstvo.

XS
SM
MD
LG