Linkovi

Ruski brod sa hipersoničnim raketama u patroli u međunarodnim vodama


Arhiva - Na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane 28. maja 2022, vidi se lansiranje nove krstareće rakete Cirkon.
Arhiva - Na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane 28. maja 2022, vidi se lansiranje nove krstareće rakete Cirkon.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u sredu fregatu naoružanu najnovijom hipersoničnom raketom pod nazivom Cirkon na krstarenje preko okeana, kao vid demonstracije sile dok tenzije sa Zapadom eskaliraju zbog rata u Ukrajini.

Rusija je saopštila da raketa Cirkon može da izbegne bilo koju Zapadnu protivvazdušnu odbranu, leteći brzinom od neverovatnih 11.265 kilometara na sat.

Sledi pregled najvažnijih informacija o tom brodu i oružju.

Ponos ruske mornarice

Nakon dugih istraživanja, mornarica je izgradila brod Admiral Gorškov kao prvo plovilo u novoj seriji fregata, dizajniranih da zamene stare razarače sovjetske proizvodnje kao ključnu napadnu komponentu ruske mornarice.

Brod Admiral Gorškov u luci u Havani na Kubi, 24. juna 2019. godine.
Brod Admiral Gorškov u luci u Havani na Kubi, 24. juna 2019. godine.

Naoružan nizom raketa, brod je dugačak 130 metara i ima oko 200 članova posade.

Godine 2019. obišao je svetske okeane na putu od 35.000 nautičkih milja (oko 65.000 kilometara).

Intenzivno testiranje

Admiral Gorškov je služio kao glavni poligon za testiranje Cirkona, najnovije ruske hipersonične rakete.

Poslednjih godina, Cirkon je prošao niz testova, uključujući lansiranje na različite mete za vežbanje. Vojska je testiranja proglasila uspešnim, a Cirkon je zvanično ušao u službu prošle jeseni.

Cirkon je namenjen za naoružavanje ruskih krstarica, fregata i podmornica i mogao bi se koristiti protiv neprijateljskih brodova i kopnenih ciljeva. To je jedna od nekoliko hipersoničnih raketa koje je Rusija razvila.

Putin hvali Cirkon kao "jedinstven"

Putin je pohvalio Cirkon kao moćno oružje sposobno da probije bilo koju postojeću protivraketnu odbranu tako što leti devet puta brže od brzine zvuka sa dometom većim od 1.000 kilometara.

Putin je naglasio da Cirkon daje ruskoj vojsci sposobnost za konvencionalne udare dugog dometa, omogućavajući joj da precizno pogodi bilo koje neprijateljske ciljeve.

Aktivnosti Rusije u kontekstu hipersoničnog oružja dogodile su se u trenutku kada su SAD radile na sopstvenim sposobnostima konvencionalnog brzog globalnog udara. To podrazumeva pogađanje strateških ciljeva protivnika precizno navođenim konvencionalnim oružjem bilo gde u svetu u roku od jednog sata.

Putin je najavio Cirkon kao odgovor Rusije na to, tvrdeći da novo oružje nema premca, i da daje Rusiji stratešku prednost.

Nekoliko meseci pre nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je upozorio SAD i njihove saveznike iz NATO-a da će ruski ratni brodovi naoružani Cirkonom dati toj zemlji sposobnost da u roku od nekoliko minuta napadne protivničke "centre odlučivanja", ako budu raspoređeni u neutralnim vodama.

Govoreći putem video veze tokom ceremonije ispraćaja broda u sredu, Putin je ponovo pohvalio cirkon kao "jedinstveno oružje", bez "ekvivalenata u bilo kojoj zemlji na svetu".

Druga ruska oružja

Rusija je naručila hipersonične klizeće rakete Avangard za neke od svojih sistema kopnenih interkontinentalnih balističkih raketa, koji čine deo ruske strateške nuklearne trijade. Putin je pozdravio sposobnost Avangarda da manevriše hipersoničnim brzinama pri približavanju meti, izbegavajući vazdušnu odbranu.

Ruska vojska je takođe postavila hipersonične rakete Kinžal na svoje avione MiG-31 i koristila ih tokom rata u Ukrajini za pogađanje nekih prioritetnih ciljeva. Kinžal navodno ima domet od oko 1.500 kilometara.

Na zadatku patroliranja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je Putina u sredu da će brod admiral Gorškov patrolirati Atlantskim i Indijskim okeanom i Sredozemnim morem, ali nije izneo više detalja.

Šojgu je rekao da će se posada admirala Gorškova fokusirati na "suprotstavljanje pretnjama Rusiji, održavanje regionalnog mira i stabilnosti, zajedno sa prijateljskim zemljama". On je dodao da će posada vežbati sa hipersoničnim oružjem i krstarećim raketama dugog dometa "u različitim uslovima".

Neki vojni stručnjaci kažu da jedan hipersonični ratni brod sa raketnim naoružanjem ne može da se poredi sa ogromnim pomorskim snagama SAD i njihovih saveznika.

Ali drugi su primetili da bi potencijalno raspoređivanje fregate blizu američkih obala moglo da bude deo Putinove strategije za podizanje uloga u ukrajinskom sukobu.

"Ovo je poruka Zapadu da Rusija ima rakete sa nuklearnom glavom koje mogu lako da probiju bilo koju protivraketnu odbranu", napisao je u komentaru prokremljovski politički analitičar Sergej Markov.

XS
SM
MD
LG