Linkovi

Rusija optužuje Ukrajinu da je pokušala dronom da napadne nuklearnu elektranu Kursk


Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava sastankom o situaciji u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti posle upada ukrajinskih trupa, putem video snimka u blizini Moskve, 22. avgusta 2024. (Foto: Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)
Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava sastankom o situaciji u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti posle upada ukrajinskih trupa, putem video snimka u blizini Moskve, 22. avgusta 2024. (Foto: Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je pokušala da napadne nuklearnu elektranu Kursk preko noći u, kako je nazvala, aktu "nuklearnog terorizma", nekoliko dana pre nego što bi šef agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju trebalo da poseti lokaciju.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar na ovu optužbu, drugi koji je Moskva uputila za dva dana.

Nuklearna elektrana se nalazi u regionu Kursk na zapadu Rusije, gde besne žestoke borbe otkako su ukrajinske snage iznenadnim upadom 6. avgusta uzvratile udarac, dok ruske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju navelo da su njegove jedinice protivvazdušne odbrane preko noći oborile tri ukrajinske bespilotne letelice u regionu Kursk i govorile o osujećenju ukrajinskog pokušaja da izvrši "teroristički napad" na ruske objekte.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je neimenovani izvor koji je rekao da je dron oboren u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva u elektrani Kursk. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi detalje navodnog incidenta.

TASS je preneo izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da je reč o "aktu nuklearnog terorizma" na koji je potrebna hitna reakcija nadzornog tela UN, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Šef IAEA Rafael Grosi trebalo bi da poseti elektranu sledeće nedelje. On je apelovao na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla nuklearna nesreća.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Ukrajinu za pokušaj napada na objekat i rekao da je Moskva obavestila IAEA. On nije naveo detalje ili dokaze o ukrajinskom napadu.

Upad hiljada ukrajinskih vojnika preko granice u region Kurska 6. avgusta, najveći je upad neke strane sile u Rusiju od Drugog svetskog rata, a Moskva je ostala zatečena.

Kijev je saopštio da je stvorio tampon zonu iz oblasti koju je Rusija, koja je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 2022. godine, koristila za gađanje ciljeva u Ukrajini.

Borbe na oko 30 kilometara od nuklearne elektrane besne su od tada dok se ruske trupe bore da isteraju ukrajinske vojnike koji su nastojali da konsoliduju i prošire teritoriju koju kontrolišu.

Postrojenje ima četiri reaktora, od kojih su dva u funkciji. Izgradnja još dva reaktora počela je 2018. godine.

Ruska državna nuklearna kompanija Rosenergoatom saopštila je u petak da će jedinica broj 4 u elektrani biti isključena iz mreže u nedelju zbog, kako se naziva, "planiranog preventivnog održavanja" u trajanju od 59 dana. Rečeno je da će posao uključivati modernizaciju i produženje radnog veka opreme.

XS
SM
MD
LG