Linkovi

Zelenski tvrdi da Ukrajina kontroliše grad u Kursku, Lukašenko poručuje - završite rat


Uništene zgrade u Sudži, u oblasti Kurska, nakon ulaska ukrajinske vojske 7. avgusta 2024. (MIC Izvestia / IZ.RU via REUTERS)
Uništene zgrade u Sudži, u oblasti Kurska, nakon ulaska ukrajinske vojske 7. avgusta 2024. (MIC Izvestia / IZ.RU via REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska stavila grad Sudžu u Kurskoj oblasti pod punu kontrolu, nakon upada na teritoriju Rusije. Rusija najavljuje da će ojačati odbranu, dok predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko apeluje na dve strane da okončaju sukobe.

Grad, najveći do sada koji Ukrajina tvrdi da kontroliše, ima oko 5.000 stanovnika. Cevi za prirodni gas iz Sibira prolaze kroz Sudžu i dalje kroz ukrajinsku teritoriju.

Zelenski je rekao da je komanda ukrajinske vojske uspostavljena u Sudži, ali nije saopštio detalje koja će biti funkcija te kancelarije.

Nije bilo moguće potvrditi ove informacije nezavisno.

U prvom upadu na rusko tlo od Drugog svetskog rata, ukrajinske trupe su preuzele kontrolu nad 1.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Rusija je saopštila da će ojačati odbranu granice i poslati dodatne snage u granične oblasti nakon upada ukrajinske vojske kroz rusku zapadnu granicu.

Ruska vojska se smatra jednom od najmoćnijih na svetu, uz američku i kinesku, i tek treba da objasni javnosti kako su ukrajinske snage uspele da upadnu na njenu teritoriju.

Ministar odbrane Andrej Belusov kaže da generalštab priprema seriju mera za odbranu oblasti Kurska, Brijanska i Belgoroda - koje sve zajedno imaju veličinu jednaku Portugalu

"Najpre govorimo o poboljšanju efektivnosti sistema kontrole i komande u saradnji sa drugim nadležnim organima", rekao je Belusov.

Lukašeko: Sprečite da se rat prelije u Belorusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kaže da Rusija i Ukrajina treba da ispregovaraju kraj konflikta i spreče da se prelije u Belorusiju.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsednika, u televizijskom intervjuu je istakao da je protiv upada ukrajinske vojske u Rusiju koji je počeo 6. avgusta.

Beloruski predsednik je rekao da jedino "visoko-rangirani ljudi američkog porekla" žele da se rat Ukrajine i Rusije nastavi.

Zapad, kako kaže, ohrabruje Kijev da se bori jer želi da se Ukrajina i Rusija međusobno unište.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, arhivska fotografija (Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, arhivska fotografija (Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

Lukašenko tvrdi da bi Kijev mogao da ima plan napada na Belorusiju i da Minsk neće dozvoliti ukrajinskoj vojsci da "upadne u zemlju". Ukrajinska vojska nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

Predsednik Belorusije poziva na pregovore.

"Hajde da sednemo za pregovarački sto i da ovo završimo. Rat nije potreban ni Ukrajncima, ni Rusima, ni Belorusima. Treba jedino Zapadu", kaže Lukašenko i dodaje da "ne želi eskalaciju, niti rat protiv celog NATO-a".

"Ali, ako Ukrajina isprovocira Belorusiju, nećemo imati drugog izbora", upozorio je Lukašenko.

Dvoje poginulo u ruskom bombardovanju

Premeštanjem rata u Rusiju, Zelenski rizikuje da oslabi odbranu Kijeva na ukrajinskom frontu.

Ukrajina je saopštila da nema naznaka da ruski vojni pritisak popušta i da se žestoke borbe vode kod Pokrovska.

U ruskom bombardovanju Harkovske oblasti poginulo je najmanje dvoje ljudi, a najmanje sedmoro je povređeno.

Civili su stradali u distriktu Kupjansk, a šest osoba - među kojima i dete od 12 godina, ranjeno je u selu Zoločiv.

U bombardovanju su oštećene administrativne zgrade, zabavište i više od 20 kuća.

Zapadno oružje na ruskom frontu

Zapad, koji podržava Ukrajinu i poručuje da neće dozvoliti Putinu da pobedi u ratu, tvrdi da nije znao ništa o planovima Ukrajinaca da upadnu u Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin, međutim, kaže da "Ukrajina iz pomoć svojih zapadnih gospodara" pokušava da poboljša svoju pregovaračku poziciju pred potencijalne mirovne pregovore.

Moskva je upozorila da će, ako zapadno oružje bude korišćeno na ruskoj teritoriji, to smatrati ozbiljnom eskalacijom.

Velika Britanija je u četvrtak dala zeleno svetlo ukrajinskoj vojsci da može da koristi njeno oružje na ruskoj teritoriji, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Restrikcije, međutim, ostaju na upotrebu raketa dugog dometa.

XS
SM
MD
LG