Linkovi

Ukrajina šalje humanitarnu pomoć ruskim civilima u Kursku, Rusija tvrdi da je odbila raketni napad na krimski most


ARHIVA - Brodovi prolaze blizu Kerčkog mosta, 26. novembar 2018.
ARHIVA - Brodovi prolaze blizu Kerčkog mosta, 26. novembar 2018.

Ukrajina je postavila skladišta u svom severnom regionu Sumi za čuvanje i slanje humanitarne pomoći ruskim civilima u delu zapadnog ruskog regiona Kursk, koji drži Kijev, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ukrajina je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja na površini od 1.150 kvadratnih kilometara u regionu pošto je pokrenula veliki prekogranični napad 6. avgusta.

„Građani koje je Rusija napustila su uglavnom stariji ljudi, osobe sa invaliditetom i porodice sa decom. Potrebni su im hrana, voda i lekovi“, rekao je ministar Ihor Klimenko.

On nije precizirao koliko je skladišta postavljeno, niti gde se nalaze, ali video snimak objavljen na Telegram nalogu ministarstva pokazuje veliki šator na naduvavanje i ukrajinsko vojno osoblje kako nosi pakete i pakuje hranu.

Tokom obilaska Sumske oblasti, koja se graniči sa ruskom Kurskom oblasti, Klimenko je rekao da je oko 150 paketa sa hranom poslato civilima u toj oblasti.

Kijevski zvaničnici su rekli da planiraju da stvore koridore za evakuaciju iz regiona Kursk i da otvore pristup međunarodnim humanitarnim misijama.

Rusija je ukrajinsku invaziju nazvala „velikom provokacijom“ i obećala da će uzvratiti „dostojnim odgovorom.

Rusija je saopštila da je odbila napad u kom je korišteno 12 američkih projektila na mostu na Krimu koji je izgrađen po naređenju predsednika Vladimira Putina nakon što je Moskva anektirala poluostrvo.

"Protivvazdušna odbrana je korišćena sinoć za odbijanje grupnog udara 12 raketa ATACMS proizvedenih u SAD na Krimski most. Sve rakete su uništene", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Most koji je Putin otvorio 2018. povezuje Kerč na Krimu sa Krasnodarskim krajem na jugu Rusije.

Kijev je pokrenuo više napada i pokušaja napada na Kerčki most otkako je Moskva počela ofanzivu u februaru 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su helikopteri uništili pet bespilotnih plovila u Crnom moru na putu ka Krimu.

Kremlj je u junu upozorio Sjedinjene Države na "posledice" i pozvao svog ambasadora nakon što je Moskva rekla da su u ukrajinskom udaru američkim projektilom na Sevastopolj na Krimu poginule četiri osobe.

"Napad na tržni centar"

Ruski zvaničnici su u petak rekli da je ukrajinska vojska izvršila napad u tržni centar u delu ukrajinskog regiona Donjeck koji kontroliše Moskva, pri čemu je ranjeno najmanje sedam ljudi.

Slike pokazuju veliki požar koji besni u tržnom centru sa gustim sivim dimom koji kulja iz zgrade.

Denis Pušilin, guverner Donjecka koga je postavila Rusija, rekao je u postu na Telegramu: "Neprijatelj izvodi ciljane masovne udare na Petrovski okrug" na periferiji grada Donjecka, koji je pod kontrolom Rusije.

U jednom udaru pogođen je tržni centar Galaktika, pri čemu je ranjeno najmanje sedam ljudi, rekao je on.

Informacije o ranjenima i dalje stižu, rekao je Pušilin i dodao da je vatra zahvatila površinu veću od 10.000 kvadratnih metara.

Ruske snage kontrolišu delove istočnog ukrajinskog regiona Donjecka, gde su se vodile najteže borbe tokom sukoba.

Rusija je 2022. godine proglasila da je anektirala region, uprkos tome što nije imala punu kontrolu nad njim, što je izazvalo bes u Kijevu i Zapadu.

Udari i žrtve sa obe strane linije fronta u Donjecku su svakodnevna pojava.

U ruskom raketnom napadu na samoposlugu u delu Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine prošle nedelje je poginulo najmanje 14 ljudi, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG