Linkovi

Američka centralna banka snizila kamatnu stopu za pola procenta


ARHIVA - Zgrada američkih Federalnih rezervi (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
ARHIVA - Zgrada američkih Federalnih rezervi (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Federalne rezerve (američka centralna banka) su srijedu su snizile ključnu kamatnu stopu za pola procenta, na vrednost u rasponu od 4,75 do 5 odsto.

Riječ je o prvom smanjenju od pandemije koronavirusa 2020. i očekuje se da će dovesti do povoljnijih kredita za građane i kompanije uoči predsjedničkih izbora u novembru, prenosi agencija Frans pres.

Smanjenje referentne kamatne stope podržalo je 11 članova Federalnih rezervi, dok je jedan bio protiv, navodi se u saopštenju. Do kraja godine je planirano još jedno smanjenje od pola procenta, dok će u 2025. godini kamatna stopa biti snižena za jedan procenat.

Odluka Federalnih rezervi uticaće na kamatne stope pod kojima komercijalne banke daju kredite potrošačima i kompanijama. Očekuje se da će to vremenom dovesti do povoljnijih uslova za uzimanje kredita za stanove, automobile i biznise, te za korišćenje kreditnih kartica.

To bi moglo da poveća potrošnju, kao i cijene akcija na berzi, a kompanije i potrošači bi mogli da refinansiraju kredite, da bi se zadužili korsteći nižu kamatnu stopu.

Iz Federalnih rezervi je saopšteno da je odbor koji utvrđuje osnovne kamatne stope "stekao veće povjerenje da se inflacija održivo kreće ka planiranih dva procenta i procjenjuje da su rizici po postizanje ciljeva kada je riječ o zapošljavanju i inflaciji uravnoteženi".

Centralna banka ima dvostruki mandat Kongresa da djeluje nezavisno u rešavanju pitanja inflacije i zapošljavanja.

Prema ekonomskoj prognozi, objavljenoj uz odluku o kamatnoj stopi, Federalne rezerve predviđaju prosječnu stopu nezaposlenosti od 4,4 odsto u četvrtom kvartalu ove godine, što je rast u odnosu na 4 procenta koliko je prognozirano u junu.

Očekuje se da godišnja stopa inflacije bude 2,3 odsto, malo niža nego što je prognozirano u junu.

XS
SM
MD
LG