Linkovi

SAD upozoravaju birače na poplavu dezinformacija u vrijeme izbora


Arhiva: Birači gčasaju na primarnim izborima u državi Ilinoj, 2016. godine. (Foto: AP/Seth Perlman)
Arhiva: Birači gčasaju na primarnim izborima u državi Ilinoj, 2016. godine. (Foto: AP/Seth Perlman)

Američki glasači će vjerovatno biti preplavljeni dezinformacijama i kampanjama uticaja koje su osmislili američki protivnici s ciljem, kako navode visoki obavještajni zvaničnici SAD, da utiču na rezultate predstojećih predsjedničkih izbora i dovedu u sumnju sam proces.

Najnovija procjena Kancelarije direktora Nacionalnih obavještajnih službi, objavljena u ponedjeljak, objavljena je samo 29 dana prije izbora 5. novembra na kojima će američki birači glasati za sljedećeg predsjednika zemlje, ali će se izjašnjavati i na stotinama drugih državnih i lokalnih trka.

"Nastavili smo da primjećujemo da akteri pojačavaju svoje aktivnosti kako se približavamo izbornom danu", rekao je visoki američki obavještajni zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom anonimnosti.

"Oni prepoznaju da pojedinci već glasaju, a operacije mogu imati veći uticaj kako se približavamo izbornom danu", rekao je zvaničnik, napominjući da bi izbori mogli biti samo početna tačka.

"Obavještajna zajednica očekuje od stranih aktera da nastave svoje kampanje dovodeći u pitanje validnost izbornih rezultata nakon zatvaranja birališta", dodao je zvaničnik.

Drugi zvaničnik američke obavještajne službe upozorio je da se tempo takvih pokušaja, posebno onih usmjerenih na određene rase ili političke kampanje, takođe ubrzao.

"Imali smo više nego trostruko povećanje", rekao je zvaničnik, dodajući da je broj privatnih brifinga kandidatima i kampanjama takođe porastao.

Obavještajne agencije su takođe upozorile da će američki protivnici vjerovatno iskoristiti štetu koju je načinio uragan Helena i potencijalnu štetu od uragana Milton - koji jača uz obalu SAD - kako bi dodatno pojačali i proizveli narative namijenjene potkopavanju povjerenja u rezultate izbora.

"Potrebno je vrijeme da se te vrste narativa formiraju i izbace u javnost", rekao je prvi obavještajni zvaničnik. "Ali svakako očekujemo da strane zemlje iskoriste takve situacije i promovišu dalju retoriku podjela."

Procjena od ponedjeljka uslijedila je nakon niza ranijih javnih upozorenja o stranim naporima za miješanje u američke izbore.

Američki zvaničnici naveli su u ponedjeljak da su Rusija, Iran i Kina i dalje odgovorni za većinu pokušaja uticaja usmjerenih ka američkim glasačima, dodajući da nema naznaka da je neka od tih zemalja promijenila svoje ciljeve.

Rusija, kako su rekli, nastavlja da vodi kampanje koje imaju za cilj povećanje šansi bivšeg američkog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, dok nastoji da našteti kampanji potpredsjednice Kamale Haris, kandidatkinje demokrata.

Iranski napori i dalje su usmjereni na pomoć Haris tako što će da nanesu štetu Trampu, rekli su zvaničnici, ukazujući na aktuelnu operaciju hakovanja i objavljivanja informacija iz Trampove kampanje, za koju je utvrđeno da dolazi od troje operativaca Islamske revolucionarne garde iz Irana.

Fokus na lokalnim i državnim trkama

Američke obavještajne agencije ocjenjuju da Kina tek treba da se umiješa u američku predsjedničku kampanju, te da se sada više fokusira na uvjeravanje američkih glasača da ne podrže državne i lokalne kandidate za koje se smatra da su štetni po interese Pekinga, posebno one koji izražavaju podršku Tajvanu.

Zvaničnici američke obavještajne službe upozorili su da su se Rusija i Kuba pridružile Kini u pokušaju da utiču na kongresne, državne i lokalne trke.

"Moskva koristi širok spektar aktera u nastojanju da utiče na izbore za Kongres, posebno da ohrabri američku javnost da se suprotstavi pro-ukrajinskoj politici i političarima", rekao je obaveštajni zvaničnik.

Rusija, Kina i Iran odbacili su ranije optužbe SAD za miješanje u izbore. Rusija, Iran i Kuba tek treba da odgovore na zahtjeve Glasa Amerike za komentar najnovijih američkih otkrića.

Kina je u ponedeljak naveče ponovo odbacila zabrinutost SAD.

"Kina nije zainteresovana za izbore za Kongres SAD, mi nemamo namjeru i nećemo se miješati u njih", napisao je u imejlu Glasu Amerike portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Pengju.

"Neki američki kongresmeni ostaju pri svojim pogrešnim pozicijama po pitanju Tajvana", dodao je Liu. „Kina čvrsto brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, ali to ne dovodi do zaključka da se Kina miješala u izbore za Kongres.“

Teorije zavere posle atentata na Trampa: Odakle dolaze i zašto?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Ipak, procjene američkih obavještajnih službi su u skladu sa zabrinutošću koju su izrazili neki članovi Kongresa i privatne tehnološke kompanije.

"48 sati nakon zatvaranja birališta, posebno ako imamo toliko tijesne izbore koliko očekujemo, moglo bi biti jednako važno, ako ne i značajnije u smislu širenja lažnih informacija, dezinformacija i doslovnog podrivanja principa naše demokratije", rekao je prošlog mjeseca Mark Vorner, predsjedavajući Obavještajnog odbora Senata.

Predsjednik Mikrosofta Bred Smit upozorio je da bi najopasniji momenti mogli da budu 48 sati prije američkih izbora, te napominje da je nemoguće negirati povećani broj zlonamjernih sajber aktivnosti, posebno Rusije i Irana.

"Vidimo snažnu aktivnost", rekao je Smit na sajber konferenciji prošlog mjeseca. „Vidimo da Iranci zaista ciljaju Republikansku stranku u Trampovoj kampanji (...) Vidimo kako Rusi ciljaju na Demokratsku stranku, a sada i na kampanju Haris."

Nije poznato da li dosadašnje aktivnosti SAD - poput prošlomjesečne zapljene 32 internet domena koje su kompanije povezane s Moskvom koristile za širenje dezinformacija - utiču na suprostavljanje rastućem broju stranih aktera koji pokušavaju da se miješaju u američke izbore.

XS
SM
MD
LG