Linkovi

SAD odobrile prodaju oružja Izraelu u vrednosti od 20 milijardi dolara


Američki državni sekretar Entoni Blinken (AP / Susan Walsh)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (AP / Susan Walsh)

Američki državni sekretar Entoni Blinken odobrio je u utorak moguću prodaju Izraelu borbenih aviona i druge vojne opreme u vrednosti većoj od 20 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Pentagon je u saopštenju naveo da je Blinken odobrio moguću prodaju aviona F-15 i opreme u vrednosti od skoro 19 milijardi dolara.

Takođe je odobrio moguću prodaju tenkova u vrednosti od oko 774 miliona dolara i vojnih vozila u vrednosti od 583 miliona dolara.

Tenkovi bi bili skoro odmah dostupni za isporuku, dok bi za proizvodnju i isporuku borbenih aviona F-15 bile potrebne godine.

SAD čvrsto podržavaju Izrael koji vodi rat u Pojasu Gaze, započet napadom miltanta Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi, a 250 su odvedeni kao taoci. U izraelskim napadima u Gazi je ubijeno skoro 40.000 Palestinaca.

Dok je davao odobrenje za prodaju oružja Izraelu, Vašington je takođe pokušao da dogovori sporazum o prekidu vatre u Gazi koji bi potencijalno sprečio širi bliskoistočni rat.

Strahovi od šireg rata su se povećali od nedavnih ubistava lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, i vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

Sa obe strane je zaprećeno odmazdom Izraelu.

XS
SM
MD
LG