Linkovi

Izraelski ministar poziva na ubistvo novog lidera Hamasa


ARHIVA - Izraelski šef diplomatije Izrael Kac, arhiva (Foto: AFP/Attila Kisbenedek)
ARHIVA - Izraelski šef diplomatije Izrael Kac, arhiva (Foto: AFP/Attila Kisbenedek)

Izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je na ubistvo novog lidera Hamasa, Jahje Sinvara, dok Izrael očekuje napad Irana gde je ubijen bivši lider Hamasa.

Šef diplomatije Izrael Kac je na Eksu napisao da je imenovanje Sinvara, koji je "arhi-terorista", za novog lidera, još jedan razlog da se on brzo eliminiše i njegova organizacija zbriše sa lica zemlje.

Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo prethodnog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, ali je Iran za to okrivio Izrael i najavio odgovor.

Hamas je imenovao Sinvara, jednog od glavnih organizatora napada na Izrael 7. oktobra, za novog lidera, a Kac je rekao da je to "jasna poruka svetu da palestinsko pitanje potpuno kontrolišu Iran i Hamas".

Kac je takođe istakao da Izrael mora da osigura kontrolu nad okupiranom Zapadnom obalom kako bi sprečio Iran da tu napravi novo "uporište ekstremista".

"Sve drugo bi vodilo stvaranju nove ispostave Irana u regionu koja će eksplodirati u lice svetu i okolnim državama", smatra Kac.

Izraelska vojska konstatno sprovodi racije na Zapadnoj obali za koje kaže da sprečavaju aktivnosti ekstremista i potencijalne napade na Izrael. Otkako je počeo rat u Gazi, na Zapadnoj obali je, u izraelskoj vatri, ubijeno oko 600 ljudi.

Lider libanskog Hezbolaha, koji Iran takođe podržava, najavio je da će osvetiti ubistvo jednog od komandanata Fuada Šukura, što je pojačalo strahovanja od šireg regionalnog sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao da svi u regionu treba da "smanje tenzije, a ne da ih podižu".

"Mi ćemo nastaviti da branimo Izrael od napada terorističkih grupa i njihovih sponzora, kao što ćemo braniti i naše trupe. Ali, svi u regionu treba da shvate da će dalje podizanje tenzija uzrokovati konflikt, nestabilnost i nesigurnost za sve. Dalji napadi povećavaju rizik od opasnih ishoda koje niko neće moći da kontroliše", ocenjuje Blinken.

On smatra da je prekid vatre jedini put za okončanje rata u Gazi i mir u regionu.

Bela kuća je ranije saopštila da je predsednik SAD Džo Bajden u utorak razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i katarskim emirom Amirom Šeikom Tamimom Bin Hamad al Tanijem, i da su se "usaglasli oko hitnosti da se proces okonča što je pre moguće".

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas zbog napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi i 250 su zarobljeni kao taoci. Izrael je tada krenuo u ofanzivu na Gazu u kojoj se procenjuje da je poginulo 40.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prema podacima palestinskog Minsitarstva zdravlja.

XS
SM
MD
LG