Linkovi

Sinvar novi vođa Hamasa posle ubistva Hanijea


Jahja Sinvar (Foto: AP Photo/Adel Hana)
Jahja Sinvar (Foto: AP Photo/Adel Hana)

Palestinska ekstremistička grupa Hamas saopštila je da je za svog novog vođu izabrala Jahju Sinvara, visokog zvaničnika u Gazi koji je rukovodio napadima 7. oktobra u Izraelu.

On je na tu funkciju izabran umesto Ismaila Hanijea koji je ubijen u Teheranu u napadu za koji je Iran optužio Izrael. Vlada u Jerusalimu nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Sinvar spada u naradikalnije ličnosti Hamasa i veoma je blizak iranskom režimu, a agencija AP ocenjuje da je njegov izbor znak prkosa organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku.

Vest o imenovanju, koja je stigla dok se Izrael priprema na iranski odgovor na ubistvo Hanijea u iranskoj prestonici, dočekana je baražom raketa iz Gaze pripadnika Hamasa i drugih ekstremističkih grupa militanata koji se još bore protiv izraelskih trupa u opkoljenoj enklavi.

„Imenovanje znači da Izrael treba da se suoči sa Sinvarom oko rešenja za rat u Gazi“, rekao je za Rojters regionalni diplomata upoznat sa pregovorima koje su vodili Egipat i Katar. „To je poruka čvrstine i beskompromisnosti", dodao je.

Sinvar, koji je polovinu svog odraslog života proveo u izraelskim zatvorima je najmoćniji lider Hamasa koji je ostao živ nakon ubistva Hanijea. Iran je obećao oštru odmazdu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat, ali je saopštio da je ubio druge visoke lidere, uključujući zamenika lidera Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Rođen u izbegličkom kampu u gradu Kan Junis jugu Gaze, Sinvar je izabran za vođu Hamasa u Gazi 2017. nakon što je stekao reputaciju nemilosrdnog nasilnika među Palestincima i neumoljivog neprijatelja Izraela.

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari, okrivio je Sinvara za napad 7. oktobra i rekao da će Izrael nastaviti da ga goni. „Postoji samo jedno mesto za Jahju Sinvara, i to pored Mohameda Deifa i ostalih terorista 7. oktobra“, rekao je on za televiziju Al Arabija, navodi se u saopštenju koje je objavila vojska. „To je jedino mesto koje mu spremamo i koje smo namenili za njega".

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je kada su ekstremisti Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, napali Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 i kidnapovali oko 250, od kojih je 100 i dalje zarobljeno u Gazi. Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno više od 39.000 ljudi, prema podacima lokalnog ministarstva zdravlja, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG