Linkovi

Zvaničnici SAD i Kine razgovarali o novom susretu Bajdena i Šija


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven sa kineskim zvaničnikom Vang Jiem (Foto: AP Photo/Ng Han Guan)
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven sa kineskim zvaničnikom Vang Jiem (Foto: AP Photo/Ng Han Guan)

Visoki američki i kineski zvaničnici razgovarali su o novom susretu predsjednika dvije zemlje Džoa Bajdena i Ši Đinpinga u bliskoj budućnosti, saopšteno je posle susreta na visokom nivou u Pekingu.

O susretu se razgovaralo tokom dugog sastanka najvišeg kineskog diplomate Vanga Jia i američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena, održanog u svijetlu oštrih sporova dvije supersile i predizborne trke u Americi, prenosi agencija Rojters.

Dvije strane takođe su usaglasile video razgovore vojnih komandanata odgovornih za sporne djelove Indo-pacifičkog regiona "u adekvatno vrijeme", navodi se u kineskom saopštenju sa sastanka. Vašington se nada da bi taj potez mogao da spriječi konflikt u područjima kao što je Tajvanski moreuz. Iz Bijele kuće je saopšteno da će ti razgovori biti održani "u bliskoj budućnosti".

"Za neometan razvoj odnosa Kine i SAD ključno je da dvije zemlje tretiraju jedna drugu kao ravnopravne", rekao je Vang Salivenu, prenosi državna televizija CCTV.

"Dvije strane održale su otvorene, sadržajne i konstruktivne razgovore o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja", saopšteno je iz Bijele kuće.

Saopštenja su objavljena drugog dana Salivenovih razgovora sa Vangom i drugim zvaničnicima, čiji cilj je da se smire tenzije između dvije zemlje uoči izbora u SAD 5. novembra.

Sastanci će trajati do četvrtka i očekuje se da će biti razgovarano o nizu pitanja u pogledu kojih Vašington i Peking nisu saglasni, uključujući trgovinu, Bliski istok, rat u Ukrajini i kineske teritorijalne pretenzije na Tajvanu i u Južnom kineskom moru.

Vang je Salivenu rekao da bi Amerika trebalo da prestane da "naoružava Tajvan i da podrži mirno ujedinjenje Kine" i dodao da "Tajvan pripada Kini" i da je njegova nezavisnost najveća prijetnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Prema kineskom saopštenju, Vang je takođe izrazio nezadovoljstvo Pekinga zbog američkih tarifa na niz kineskih proizvoda, te izvoznih kontrola čija meta su kineski proizvođači čipova. Poručio je da bi Vašington trebalo da "prestane da ugrožava legitimne interese Kine".

Međutim, u američkom saopštenju naglašena su područja gdje bi potencijalno moglo da bude saglasnosti i navodi se "zajednička zabrinutost zbog Sjeverne Koreje, Burme i Bliskog istoka".

Bajden se poslednjih mjeseci svog predsjedničkog mandata zalaže za direktnu diplomatiju, da bi se spriječio dalji rast napetosti između SAD i Kine. Očekuje se da potpredsjednica Kamala Haris, demokratska kandidatkinja na izborima, ima istu strategiju ako bude izabrana za predsjednicu.

Bajden i Ši su u aprilu telefonom razgovarali o sporovima između dvije zemlje, nakon što su odlučili da značajno poboljšaju bilateralne odnose tokom samita u San Francisku prošlog novembra, održanog posle perioda dubokih podjela zbog trgovine i pandemije kovida 19.

Međutim, mnogi analitičari bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trampu smatraju da je taj pristup preblag u svijetlu agresivnije kineske spoljne politike. Tramp je ponovo predsjednički kandidat republikanaca.

XS
SM
MD
LG