Linkovi

Kina i Rusija izvode zajedničke vojne vežbe


Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukue se sa kineskom državnom savetnicom Šen Jikvin, nakon sletanja na Međunarodni aerodrom uPekingu, 16. maja 2024.
Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukue se sa kineskom državnom savetnicom Šen Jikvin, nakon sletanja na Međunarodni aerodrom uPekingu, 16. maja 2024.

Kina je u petak saopštila da sprovodi zajedničke vojne vežbe sa Rusijom duž svoje južne obale, nakon što se zapadni odbrambeni savez predvođen SAD sastao u Vašingtonu, a Japan upozorio na rastuću pretnju od jakih veza Pekinga sa Moskvom.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve vojske započele vežbe, nazvane Joint Sea-2024, "početkom jula" i da će trajati do sredine ovog meseca.

Vežbe u vodama i vazdušnom prostoru oko Žanjianga, grada u južnoj pokrajini Guangdong, treba da "pokažu odlučnost i sposobnosti dve strane u zajedničkom suočavanju sa pretnjama pomorskoj bezbednosti i očuvanju globalnog i regionalnog mira i stabilnosti", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će vežbe "dodatno produbiti kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru".

Oni su se odvijali u skladu sa godišnjim planom Pekinga i Moskve za vojno angažovanje, navodi ministarstvo.

Saopštenje je stiglo iste nedelje kada su se lideri NATO sastali u Vašingtonu da ponovo potvrde podršku Ukrajini usred ruske invazije.

Kina i Rusija su se zbližile poslednjih godina i proglasile svoje prijateljstvo "bez ograničenja", a obe dele neprijateljske odnose prema NATO-u.

Lideri NATO-a su u deklaraciji u sredu naveli da je Kina "postala odlučujući pokretač" invazije Moskve na Ukrajinu, što je navelo Peking da upozori NATO da ne "provocira konfrontaciju".

Kina tvrdi da nije strana u ukrajinskom sukobu, ali su je zapadni lideri kritikovali zbog političke i ekonomske podrške Rusiji, uključujući trgovinu robom za civilnu i vojnu upotrebu.

Kineske snage takođe ove nedelje izvode vežbe sa Belorusijom, još jednim ruskim saveznikom, na istočnoj granici NATO-a.

Japan je u petak rekao da zajedničke aktivnosti Kine i Rusije u blizini njegove teritorije izazivaju "ozbiljnu zabrinutost iz perspektive nacionalne bezbednosti".

XS
SM
MD
LG