Linkovi

SAD: Očekuju se temperature iznad 43 stepena Celzijusa


Rashladni uređaji napolju u Las Vegasu
Rashladni uređaji napolju u Las Vegasu

Prvi toplotni talas ove sezone donosi velike temperature ranije nego obično u većem delu jugozapada Sjedinjenih Država, gde su meteorolozi upozorili ljude da se pripreme za opasne vrućine sa najvišim temperaturama koje se očekuju do 43,3 stepeni Celzijusa u Las Vegasu u Nevadi, i Finiksu u Arizoni.

Većina područja od jugoistočne Kalifornije do centralne Arizone imaće najtoplije dane od prošlog septembra, a rekordni dnevni maksimumi biće visoki i u celom regionu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Upozorenje o prekomernoj vrućini važi od srede od 10 ujutru do 20 časova u petak za delove Nevade i Arizone.

"Pratimo visoke temperature, koje su znatno iznad proseka za ovo doba godine", rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Mark Čenar.

Najviše će biti pogođeni jugoistočna Kalifornija, južna Nevada i veći deo Arizone, rekao je on.

„Kako odmiče nedelja, neke od tih viših temperatura će se proširiti na sever, potencijalno ući i u delove severozapada“, rekao je Čenar.

"Ove temperature će trajati nekoliko dana, a to obično doprinosi vrućinama. Ako traje samo jedan dan, to neće imati toliki uticaj, ali kada imate dva, tri ili četiri dana vrućina, a zatim čak i tople temperature noću, vidite da se uticaj povećava", dodaje on.

Neuobičajene vrućine su već uzele danak. Američka granična patrola saopštila je u ponedeljak da su četiri migranta umrla prošlog vikenda od posledica vrućine dok su pokušavali da pređu granicu na jugoistoku Novog Meksika, u blizini El Pasa u Teksasu. Šef granične patrole u El Pasu Entoni Gud pozvao je migrante da ne pokušavaju da pređu granicu po velikoj vrućini.

„Pustinja je neumoljiva, posebno tokom letnjih meseci. Pozivamo sve koji razmišljaju o ilegalnom prelasku da shvate ozbiljne rizike", naveo je Gud.

Vatrogasne ekipe će biti u visokoj pripravnosti, posebno u Arizoni, gde su zabrane paljenja vatre već stupile na snagu i na snazi su do četvrtka u većini zapadnih i južno-centralnih delova države, saopštile su vlasti.

Meteorolozi u Albukerkiju u Novom Meksiku, rekli su da vreme u regionu obično nije tako vrelo do sredine ili kraja juna.

„Čini se da nas majka priroda greje ranije nego obično“, rekla je Tifani Davila, portparolka Odseka za šumarstvo i upravljanje požarima Arizone.

Najviša temperatura u ponedeljak je dostigla 43,3 stepena u Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji, u blizini granice sa Nevadom.

Najviša temperatura od 48,8 Celzijusa predviđa se za četvrtak u Furnace Creeku u Dolini smrti. Prošlog leta, Finiks je zabeležio rekordnih 31 dan za redom od najmanje 43,3 stepena, od poslednjeg dana juna kroz celi jul. Najmanje 400 od 645 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom, koji su se dogodili prošle godine, bilo je tokom tog perioda.

XS
SM
MD
LG