Linkovi

SAD: Optužbe za ratne zločine protiv Rusa zbog mučenja Amerikanca u Ukrajini


Državni tužilac Merik Garland sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Alehandrom Majorkasom (levo) i direktorom FBI Kristoferom Rejom (desno) (Foto:AP/Mark Schiefelbein)
Državni tužilac Merik Garland sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Alehandrom Majorkasom (levo) i direktorom FBI Kristoferom Rejom (desno) (Foto:AP/Mark Schiefelbein)

Sekretarijat za pravosuđe SAD saopštio je u sredu da je podigao optužnicu za ratni zločin protiv četvorice pripadnika ruske vojske optuženih za otmicu i mučenje Amerikanca tokom invazije na Ukrajinu. Ovo je prvi takav slučaj.

Četvorica Rusa optužena su za kidnapovanje Amerikanca iz njegove kuće u ukrajinskom selu 2022. godine. Amerikanac je pretučen i ispitivan dok su ga držali 10 dana u ruskoj vojnoj bazi, pre nego što je na kraju evakuisan sa svojom suprugom, koja je Ukrajinka, saopštili su predstavnici američke vlade.

Amerikanac je federalnim agentima koji su bili u Ukrajini prošle godine kako bi sproveli istragu, rekao da su ga ruski vojnici oteli, skinuli ga, uperili mu pištolj u glavu i pretukli ga, rekao je sekretar za nacionalnu bezbednost Alehandro Majorkas.

„Dokazi koje su prikupili naši agenti govore o brutalnosti, zločinima i izopačenosti ruske invazije“, rekao je Majorkas.

Ovaj slučaj je prvi put da su Sjedinjene Američke Države podigle optužnicu za ratni zločin čija je žrtva Amerikanac, rekao je on.

Istražitelji Sekretarijata za nacionalnu bezbednost i FBI uzeli su izjave Amerikanca, njegove porodice i drugih koji su bili oko sela Majlove u vreme otmice kako bi identifikovali četvoricu Rusa, rekao je Majorkas.

Državni tužilac Merik Garland govorio o ratnim zločinima u Ukrajini od samog početka ruske invazije u februaru 2022.

Nezavisni stručnjaci za ljudska prava, uz podršku SAD, rekli su da su pronašli brojne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, uključujući mučenje, silovanje i smrt žene od 83 godine.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, optužujući ga za ličnu odgovornost za otmice dece iz Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne priznaje taj sud i da njegove odluke smatra pravno nevažećim. On je potez suda nazvao nečuvenim i neprihvatljivim.

Sjedinjene Države nisu članica Međunarodnog krivičnog suda, ali Sekretaritat za pravosuđe sarađuje sa njim i podržava ukrajinske tužioce dok sprovode istrage o ratnim zločinima.

Tužba ima uglavnom simboličan značaj s obzirom na nejasne izglede da bi se bilo koji od četvorice optuženih našao u američkoj sudnici da se suoči sa pravdom. Podizanje optužnice dešava se dok Bajdenova administracija, u nastojanju da pokaže nedvosmilenu podršku Ukrajini, dok istovremeno traje rat Izraela i Hamasa, vrši pritisak na Kongres da odobri vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu.

SAD i Rusija nemaju sporazum o ekstradiciji, ali Sekretarijat za pravosuđe je pokrenulo više krivičnih postupaka protiv ruskih državljana, pre svega zbog sajber zločina i za mešanje u predsedničke izbore 2016. U nekim od tih slučajeva, optužene su priveli američki zvaničnici, kada su putovali van Rusije.

XS
SM
MD
LG