Linkovi

Saracin: Nemačka ne može da obavlja diplomatski posao za Kosovo


Maneul Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, tokom posete Kosovu 2. oktobra 2024. (Foto: Glas Amerike)
Maneul Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, tokom posete Kosovu 2. oktobra 2024. (Foto: Glas Amerike)

Izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je u Prištini da Kosovo ne bi trebalo da čeka da Nemačka obavi diplomatski posao umesto njega. On je na tribini „25 godina nemačkog angažovanja na Kosovu – prošlost, sadašnjost, budućnost“, rekao da njegova zemlja nije ostavila Kosovo time što ono nije postalo članica Saveta Evrope, rekavši da bi situacija bila drugačija da je Kosovo ranije donelo odluku o uknjiženju imovine manastiru Visoki Dečani.

U svetu su se stvari promenile, ako ne iskoristite momentum, nemojte da se žalite posle. Odluka o manastiru Dečani je došla kasno. Takav je život. Ovo nije stav Nemačke, već moj lični, da je Kosovo to uradilo šest meseci ranije, sitaucija u Savetu Evrope bi bila drugačija. Uradite stvari na vreme kako bi se situacija promenila”, rekao je Saracin.

Ekspertkinja za pitanja bezbednosti Donika Emini, rekla je da je članstvo Kosova u Savetu Evrope prepušteno Nemačkoj i Francuskoj, da ubede ostale zemlje.

"Zabrinjavajuće što Kosovo ne može da računa na prijateljske zemlje i strateške partnere”, rekla je Donika Emini.

Saracin je međutim na to odgovorio.

"Ne možete očekivati da Nemačka radi vaš diplomatski posao, Kosovo to mora da uradi. Ono što ste zaboravili da pomenete jeste da je prijavu Parlamentarnoj skupštini (Saveta Evrope) podnela Nemačka”, rekao je Saracin.

Saracin je takođe napomenuo da, iako Nemačka ne može da radi diplomatski posao Kosova, i dalje pruža značajnu podršku njegovim međunarodnim ambicijama. Saracin je dodao da su mnogi evropski partneri bili skeptični prema članstvu Kosova, što je dodatno otežalo proces, ali je Nemačka ostala dosledna u svojim naporima.

"Kakva bi bila poenta ako bi Nemačka glasala drugačije od svojih bliskih evropskih partnera u Komitetu ministarskih predstavnika, a sa naše tačke gledišta, glasanje bi propalo. Jasno nam je da moramo da izbegnemo neuspeh glasanja. Razumem očaj, vidim i gubitak vere zbog ovog problema. Samo kada bi Nemačka glasala, mi ne bismo imali većinu”, rekao je Saracin.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, učestvovao je danas i na drugom nemačko-kosovskom ekonomskom forumu održanom u Prištni.

XS
SM
MD
LG