Linkovi

Zelenski sa Bajdenom naredne nedelje, očekuje se da predstavi plan za pobedu


Sastanak Volodimira Zelenskog i Džoa Bajdena u Parizu, jun 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)
Sastanak Volodimira Zelenskog i Džoa Bajdena u Parizu, jun 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući 26. septembra, a glavna tema razgovora biće sukob sa Rusijom.

U saopštenju portparolke Bele kuće Karin Žan Pjer navodi se da će se Zelenski takođe odvojeno sastati sa potpredsednicom Kamalom Haris.

„Lideri će razgovarati o ratu Rusije i Ukrajine, uključujući strateško planiranje Ukrajine i podršku SAD u njenoj odbrani od ruske agresije. Predsednik i potpredsednica će naglasiti nepokolebljivu posvećenost da stoje uz Ukrajinu dok ona ne pobedi u ovom rata", rekla je ona.

Zelenski je rekao da ima plan za pobedu u ratu protiv Rusije i da namerava da iznese predlog Bajdenu.

U govoru na otvaranju 20. godišnjeg sastanka o evropskoj strategiji na Jalti u Kijevu prošlog petka, Zelenski je rekao da se agresivni ratovi, poput onog koji Rusija vodi protiv Ukrajine, mogu pozitivno završiti tako što će okupatorska vojska biti potisnuta na bojnom polju ili putem diplomatije, u kojoj se okupirana zemlja oslobađa od okupacije i čuva njena nezavisnost.

"U oba slučaja, Ukrajini je potrebna jaka pozicija. SAD mogu da pomognu u tome. Ako mi, zajedno sa našim ključnim partnerom, podjednako težimo pobedi".

Poslednjih nedelja, Zelenski je izrazio svoju frustraciju što još nije dobio dozvolu od saveznika - posebno Sjedinjenih Država i Britanije - da upotrebi svoje oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije. Obe zemlje su izrazile zabrinutost zbog mogućeg uvlačenja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG