Linkovi

Senator Bob Menendez podnio ostavku posle presude za korupciju


ARHIVA - Američki senator Bob Menendez (Foto: AP/Mariam Zuhaib)
ARHIVA - Američki senator Bob Menendez (Foto: AP/Mariam Zuhaib)

Američki senator Bob Menendez podnio je u utorak ostavku nakon što je proglašen krivim po optužbama za korupciju, uključujući podmićivanje i rad za egipatsku vladu kao strani agent. Time je podlegao pritisku demokratskih kolega u Senatu.

Guverner Nju Džersija, demokrata Fil Marfi, imenovaće naslednika Menendeza, koji je u gornjem domu američkog Kongresa zastupao tu državu od 2006. godine. Bio je i predsjedavajući uticajnog Spoljnopolitičkog odbora, prije nego što se povukao sa tog položaja, nakon što je protiv njega podignuta optužnica prošle godine.

Menendeza (70) je 16. jula porota u federalnom sudu na Menhetnu proglasila krivim po svih 16 tačaka optužnice - uključujući opstruisanje pravde, prevaru i iznuđivanje - posle devetonedeljenog suđenja. Još dvije osobe su osuđene u tom slučaju. Menendezovo pismo ostavke pročitano je u utorak u Senatu.

Slučaj je pokrenut zbog, kako su naveli tužioci, šeme za podmićivanje u okviru koje su senator i njegova supruga Nadin dobili stotine hiljada dolara u kešu, zlatne poluge i isplate za hipoteku od tri biznismena. U zamjenu za to, Menendez je izdejstvovao milijarde dolara američke pomoći za Egipat, te pokušao da utiče na krivični proces protiv dvojice biznismena, naveli su tužioci. Menendez planira da se žali na presudu.

Kazna bi trebalo da mu bude izrečena 29. oktobra, nedelju prije izbora 5. novembra na kojima se Menendez kandidovao za još jedan šestogodišnji mandat u Senatu, ali kao nezavisni kandidat. Malo je vjerovatno da će pobijediti, prenosi Rojters.

Zbog Menendezove ostavke, demokrate će privremeno imati manju većinu u Senatu - 50 naprema 49 - dok njegov nasljednik ne položi zakletvu i završi mandat senatora u januaru. Kandidat za Menendezovo mjesto na izborima u novembru je kongresmen Endi Kim koji je favorit da pobijedi s obzirom na to da većina birača u Nju Džersiju podržava demokrate.

Menendezovu ostavku su tražile brojne demokrate, među kojima lider u Senatu Čak Šumer i Kori Buker, drugi senator iz Nju Džersija.

Menendezu je već suđeno 2017. godine, ali porota tada nije mogla da donese jednoglasnu presudu. Zatim je ukoren u Senatu zato što je primao poklone od bogatog prijatelja u zamjenu za zvanične usluge.

Prvi put je imenovan za senatora 2006. godine, nakon što je 13 godina bio u Predstavničkom domu. Tri puta je pobjeđivao na izborima za Senat.

U Predstavničkom domu je njegov sin Rob Menendez.

XS
SM
MD
LG