Linkovi

Tramp: Zelenski želi da u SAD pobede demokrate


Arhiva - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i potpredsednica SAD Kamala Haris osmehuju se na kraju konferencije za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) u Minhenu, južna Nemačka, 17. februara 2024.
Arhiva - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i potpredsednica SAD Kamala Haris osmehuju se na kraju konferencije za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) u Minhenu, južna Nemačka, 17. februara 2024.

Donald Tramp je izjavio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da demokrate pobede na američkim izborima 2024. godine, na kojima će se bivši predsednik suočiti sa potpredsednicom Kamalom Haris, kandidatkinjom demokrata.

Izjava republikanskog predsedničkog kandidata o predizbornoj kampanji u suprotnosti je sa linijom koju su usvojili neki od njegovih saveznika, koji tvrde da bi Ukrajina poželela dobrodošlicu Trampu da se vrati, jer samo on - prema njihovoj oceni - ima oštroumnost da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi okončao rat Moskve protiv Ukrajine.

"Mislim da je Zelenski najveći prodavac u istoriji. Svaki put kada dođe u zemlju, ode sa 60 milijardi dolara", rekao je Tramp na mitingu u zapadnoj Pensilvaniji. "On toliko želi da pobede na ovim izborima, ali ja bih uradio drugačije – izdejstvovao bih mir".

Kampanja Kamale Haris je u saopštenju prozvala Trampa zato što nije rekao da želi da Ukrajina dobije rat.

"Potpredsednica Haris razume da bi Putin, ako se Amerika udalji od Ukrajine, sedeo u Kijevu sa pogledom na ostatak Evrope i naše saveznike u NATO-u", rekao je Morgan Finkelštajn, portparol za nacionalnu bezbednost kampanje Haris.

Predsednička kancelarija Zelenskog u Kijevu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Tramp nije izneo detalje svog mirovnog plana, osim što je ponovio da će pozvati Putina i Zelenskog da postignu dogovor, ukoliko pobedi na izborima 5. novembra.

Zelenski, koji u SAD prisustvuje 79. zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je u ponedeljak da bi odlučna akcija Sjedinjenih Država sada mogla da ubrza završetak rata Rusije protiv Ukrajine sledeće godine.

Dok je Tramp prošle nedelje rekao da će se "verovatno" sastati sa Zelenskim dok je u zemlji, prema ljudima bliskim bivšem predsedniku, nijedan sastanak nije zakazan.

Tokom vikenda, Zelenski je posetio fabriku oružja u Pensilvaniji zajedno sa demokratskim guvernerom Džošom Šapirom, saveznikom Kamale Haris, što je naljutilo neke Trampove saradnike, s obzirom da se poseta dogodila u državi koje je jedno od bojnih polja izbora.

Amerikanci istočnoevropskog porekla – uključujući Amerikance ukrajinskog porekla i Amerikance Poljake – postali su tražen blok za čije se glasove bore obe kampanje, posebno u Pensilvaniji, gde živi značajno brojno poljsko i ukrajinsko stanovništvo.

Vašington i njegovi saveznici pružili su Ukrajini program pomoći vredan više milijardi dolara od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a istovremeno su uveli nekoliko rundi sankcija Moskvi.

Tramp je dosledno opisivao američku pomoć Ukrajini kao bacanje novca i odbijao je da kaže da želi da Ukrajina pobedi. Dok su Tramp i Zelenski razgovarali telefonom u julu, direktno se nisu sastali od Trampovog mandata 2017-2021.

Zelenski je ranije rekao da ne može da predvidi šta će Tramp uraditi ako pobedi u novembru, ali da se nada da će republikanac zadržati vojnu podršku SAD Ukrajini.

U julskom intervjuu za Bi-Bi-Si, Zelenski je rekao da bi rad sa Trampom bio "težak posao, ali mi smo vredni radnici".

Od početka pune ruske invazije Ukrajinu ubijeno je na desetine hiljada ljudi, milioni su otišli u izbeglištvo, a mnoga ukrajinska naselja i gradovi su opustošeni.

Putin kaže da mirovni pregovori mogu da počnu samo ako Kijev prepusti delove istočne i južne Ukrajine Rusiji i odustane od svojih ambicija za članstvo u NATO. Zelenski je više puta pozivao na povlačenje svih ruskih trupa i obnavljanje ukrajinskih postsovjetskih granica.

XS
SM
MD
LG