Linkovi

Zelenski: Rusija bi trebalo da prisustvuje drugom samitu o Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da bi Kremlj trebalo da ima svog predstavnika na drugom samitu čiji cilj je da se osigura trajni mir sa Rusijom, posle više od dvije godine rata.

Obje strane odbijaju direktne mirovne razgovore od kako su propali pregovori delegacija dvije zemlje prvih nedelja ruske invazije na Ukrajinu, pokrenute u februaru 2022. godine.

Desetine svjetskih lidera podržale su pravedno rešenje rata u Ukrajini, posle samita na visokom nivou koj je Zelenski organizovao prošlog mjeseca u Švajcarskoj. Rusija tada nije bila pozvana.

Zelenski je na konferenciji za novinare u Kijevu, posle posjete SAD gdje je učestvovao na samitu NATO-a, otvorio vrata za direktne razgovore za ruskim zvaničnicima.

"Vjerujem da bi ruski predstavnici trebalo da budu na drugom samitu", rekao je Zelenski, govoreći o pripremama za drugo okupljanje ukrajinskih saveznika.

Najavio je i odvojene sastanke o ključnim pitanjima, uključujući energetska, u Kataru i o bezbjednosti u snabdjevanju hranom u Turskoj, uoči drugog samita.

Istakao je i da će u Kanadi biti održan odvojeni sastanak o razmjeni zarobljenika i humanitarnim pitanjima.

Lideri i najviši zvaničnici iz više od 90 zemalja okupili su se 15. juna u Švajcarskoj, na dvodnevnom samitu posvećenom rešavanju najvećeg evropskog konflikta od Drugog svjetskog rata.

Kremlj je, u reakciji na samit, naveo da su apsurdni svi razgovori o okončanju konflikta koji ne uključuju Rusiju.

Zelenski je u ponedeljak ponovio da Ukrajina nije pod pritiskom da pregovara sa Rusijom i da zapadna vojna ili finansijska podrška nije uslovljena razgovorima sa Kremljom.

Poručio je da nivoi podrške iz inostranstva omogućavaju Ukrajini da odbija ruske napade, ali da joj ne daju dovoljnu prednost da "pobijedi".

Zelenski je proteklih mjeseci apelovao na ukrajinske saveznike da pošalju više protivvazdušnih sistema. U ponedeljak je rekao da bi 25 protivvazdušnih sistema "Patriot" bilo dovoljno da se odbrani cijela Ukrajina, ali je odbio da kaže koliko ih je već raspoređeno.

Ukrajinski lider naveo je i da ga ne brine mogućnost da republikanski kandidat Donald Tramp osvoji još jedan predsjednički mandat, uprkos indikacijama da bi njegova administracija mogla da bude bliža Kremlju.

"Ako Donald Tramp postane predsjednik, sarađivaćemo. Ne brinem zbog toga", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Bivši predsjednik SAD nagovestio je da bi brzo okončao konflikt ako bude ponovo izabran za položaj u Bijeloj kući. Kijev strahuje da bi to značilo da bi bio primoran da pregovara sa Moskvom, sa oslabljene pozicije.

Zelenski je rekao da se tokom posjete Americi sastao sa republikanskim guvernerima i da je dobio uvjeravanja da Republikanska stranka podržava Ukrajinu.

"Ima onih čije su poruke više desničarske ili radikalne. Međutim, želim da vam kažem da većina Republikanske stranke podržava Ukrajinu i njene građane", naveo je ukrajinski predsjednik.

Tramp je tokom debate sa aktuelnim predsjednikom Džoom Bajdenom rekao da će se, ako bude izabran, pobrinuti da se konflikt u Ukrajini riješi prije nego što preuzme položaj u januaru 2025. godine.

Zelenski je odbio da kaže da li je zabrinut zbog Bajdena, koji je suočen sa pozivima da se povuče posle lošeg nastupa tokom debate.

Priznao je međutim da "neizvjesnost" tokom američkog izbornog ciklusa ima "veliki uticaj" na njegovu zemlju.

Pozvao se na američki paket pomoći od 61 miljarde dolara koji je odobren u Kongresu u aprilu nakon više mjeseci političkog sporenja.

XS
SM
MD
LG