Linkovi

Pucnjava pred sinagogom u državi Njujork na početku Hanuke, nema povređenih


Policajci Albanija ispred Hrama Izrael, u Albaniju, Njujork, 7 decembra 2023.
Policajci Albanija ispred Hrama Izrael, u Albaniju, Njujork, 7 decembra 2023.

Muškarac je ispalio dva hica iz puške sačmare ispred jevrejskog hrama u severnom delu države Njujork, nekoliko sati pre početka Hanuke u četvrtak, a zatim je uzvikivao "Oslobodite Palestinu" dok je privođen, saopštila je policija.

Nije bilo povređenih u ovom incidentu.

Pucnjava u glavnom gradu države Njujork, Olbaniju, dogodila se usred sve većeg straha od rasta antisemitizma širom sveta i posledica intenziviranja operacija Izraela protiv Hamasa u Gazi, koji se suočava sa pojačanim kritikama zbog sve većeg broja poginulih Palestinaca.

Pucnjava ispred Hrama Izrael dogodila se oko 14 časova, a 28-godišnji muškarac je u pritvoru, saopštili su zvaničnici. Policija nije identifikovala čoveka, ali je guvernerka Keti Hočul rekla da je on lokalni stanovnik.

Prolaznik je razgovarao sa naoružanim napadačem u blizini hrama oko 10 minuta nakon što su ispaljeni hici. Čovek je ispustio sačmaricu pre nego što su policajci stigli na lice mesta i priveli ga, rekao je novinarima na licu mesta šef policije u Olbaniju Erik Hokins.

"Policajci su nam rekli da je uzvikivao 'Oslobodite Palestinu'" , rekao je Hokins.

Šef policije je rekao da se ova epizoda istražuje kao zločin iz mržnje i da nema naznaka da su umešani drugi ljudi. Kancelarija FBI u Albaniju potvrdila je da sprovodi istragu zajedno sa drugim agencijama za sprovođenje zakona.

Gradonačelnica Olbanija Keti Šihan rekla je da su deca bila u predškolskoj ustanovi u zgradi kada su pucali. Guvernerka Hočul je rekla da je ustanova zatvorena.

Guvernerka je ovaj događaj nazvala posebno žalosnom jer se dogodila na početku Hanuke, velikog jevrejskog praznika, koji je počeo u četvrtak uveče po zalasku sunca.

"Nasilje u bogomolji nije samo napad na zgradu, to je napad na samu strukturu našeg društva, našu slobodu da izrazimo svoju veru, naš zajednički osećaj bezbednosti", rekla je Hočul u Njujorku.

Širl Hol, komšinica koja živi preko puta sinagoge, bila je iznenađena kada je saznala da se u inače mirnom kraju pucalo iz vatrenog oružja.

„Videla sam policijske automobile. Videla sam područje pod blokadom", rekla je Hol. "Toliko se toga dešava u svetu. To je tužno. Ljudi prolaze kroz to i svuda ima problema sa mentalnim zdravljem".

Hočul je rekla da je naložila državnoj policiji i Nacionalnoj gardi Njujorka da budu u stanju pripravnosti i da pojačaju planirane patrole na rizičnim lokacijama za praznik.

Rabinka Hrama Izrael Vendi Lav Anderson rekla je novinarima da je zahvalna osoblju koje je obezbedilo ljude u zgradi, među kojima su bila i deca.

"Posle ove konferencije za štampu, palićemo sveće za Hanuku", rekla je, "jer nam treba svetlo u tami".

Ejmi Spitalnik, izvršna direktorka Jevrejskog saveta za javne poslove, napisala je na platvormi Eks, nekadašnjem Tviteru:

"Ovo se nažalost oseća neizbežno jer smo više puta videli da antisemiti ciljaju sinagoge i jevrejske pojedince i preduzeća kao 'odmazdu' za Izrael".

XS
SM
MD
LG