Linkovi

Novi izveštaj pokazuje u kakvom su riziku novinari koji se bave ekološkim temama


Arhiva - Domorodački narod i aktivisti Guarani prisustvuju bdenju u Sao Paulu, Brazil, 23. juna 2022, tražeći pravdu zbog smrti britanskog novinara Doma Filipsa i stručnjaka za starosedeoce Bruna Pereire.
Arhiva - Domorodački narod i aktivisti Guarani prisustvuju bdenju u Sao Paulu, Brazil, 23. juna 2022, tražeći pravdu zbog smrti britanskog novinara Doma Filipsa i stručnjaka za starosedeoce Bruna Pereire.

Izvještavanje o našoj planeti postalo je rizičan posao, navodi se u novom izvještaju objavljenom u petak na Svetski dan slobode medija. Otkriveno je da su stotine novinara koji su pokrivali teme poput klimatskih promena, rudarstva i krčenja šuma širom sveta napadnute, dok je na desetine ubijeno u poslednjih 15 godina.

Istraživanje Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) i Međunarodne federacije novinara daje zastrašujući prikaz opasnosti koje sa sobom nosi ekološko novinarstvo — zajedno uz rizik koji donose ekološki skeptici i poricatelji ključnih pitanja poput klimatskih promena.

"Podatak koji najviše zabrinjava je ukupan rezultat — da nam je 70 odsto intervjuisanih novinara reklo da su tokom izveštavanja o ekološkim pitanjima pretrpeli najmanje jednu vrstu nasilja ili napada, što je veoma veliki broj", rekao je Gilerme Kanela koji vodi Uneskov odsek za slobodu izražavanja i bezbednost novinara.

Nalazi studije zasnovani su na intervjuima sa više od 900 novinara koji su izveštavali o pitanjima životne sredine u 129 zemalja između 2009. i 2023. Oni pokazuju nagli porast napada — za više od 40 odsto u poslednjih pet godina. To uključuje sve, od fizičkih napada i hapšenja, do tužbi i digitalne ili onlajn agresije.

U proteklih 15 godina, utvrđeno je, 44 novinara su ubijena, a još 39 je zatvoreno zbog izveštavanja o ekološkim temama.

"Od 44 ubistva, u samo pet slučajeva, postojala je sudska odluka u vezi sa ovim ubistvima", rekao je Kanela. "Dakle, nije samo visok nivo u vezi sa ubistvima, već i visoka stopa nekažnjivosti u vezi sa ovim ubistvima".

Primer, rekao je Kanela, predstavlja ubistvo britanskog novinara Doma Filipsa 2022. godine, koji je istraživao ekološku devastaciju u Amazoniji. Filipsu su pretili smrću pre nego što je ubijen. Brazilska policija je od tada uhapsila nekoliko osumnjičenih.

Kanela kaže da može samo da iznosi teorije zašto se napadaju novinari koji pišu o životnoj sredini.

"Prvo, to pokazuje da novinari više izveštavaju o ekološkim temama", kaže on, i dodaje da time verovatno "nerviraju" moćnike kojima ugrožavaju interese "kakvi god da su, a koji u vezi sa ovim".

Pored toga, izveštavanje o životnoj sredini često znači odlazak na udaljene lokacije. U izveštaju se napominje da su male, nedovoljno finansirane novinske kuće i nezavisni reporteri obično oni koji pokrivaju ekološke priče – što ih čini još ranjivijim na opasnosti.

XS
SM
MD
LG