Linkovi

Spasioci u Sloveniji izvukli ljude iz pećine posle dva dana


 Slovenački spasilac (Foto: Pop TV via AP)
Slovenački spasilac (Foto: Pop TV via AP)

Slovenački spasioci su u ponedeljak uspešno izvukli pet osoba koje su više od dva dana bile zarobljene u pećini zbog visokog vodostaja, javili su lokalni mediji.

Operacija spasavanja bila je moguća u ponedeljak nakon što se nivo vode u pećini povukao, rekao je za novinsku agenciju STA Valter Zakrajšek, šef Pećinske spasilačke službe.

Operacija je završena oko popodneva nakon višečasovne akcije spasavanja u kojoj je učestvovao šestočlani tim ronilaca.

Porodica od tri odrasle osobe i njihova dva vodiča zaglavili su se u subotu u pećini Križna jama na jugozapadu Slovenije, zbog obilnih padavina.

Osam kilometara dug pećinski sistem, sa nizom podzemnih jezera smaragdne boje, dostupan je samo čamcima i splavovima i uz vodiča.

Grupa je ušla u subotu ujutro, ali se nasukala jer su se podzemne vode brzo podigle. Nivoi vode su pali do ponedeljka, što je dalo nadu da bi mogli da budu izvučeni.

Tim od šest ronilaca krenuo je ranije u ponedeljak ka zarobljenim ljudima, koji su se nalazili u suvom području na oko dva kilometra unutar pećine. Ronioci su potom izveli ljude u malom čamcu.

Temperatura vode u pećini bila je šest stepeni Celzijusa uz veoma slabu vidljivost.

Spasioci su ranije rekli da se svih petoro ljudi dobro oseća uprkos tome što su dve noći proveli u pećini. Grupa ronilaca je tokom vikenda donela zagrejani šator, hranu i odeću.

Slovenija je poznata po više od 14.000 pećina. Križna jama je četvrti po veličini poznati podzemni ekosistem na svetu.

XS
SM
MD
LG