Linkovi

Kako se Los Anđeles priprema za OI 2028.


Tom Kruz nosi olimpijsku zastavu tokom ceremonije zatvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara, 11. avgusta 2024. u Sen Deniju, u Francuskoj (Foto: AP/Natacha Pisarenko)
Tom Kruz nosi olimpijsku zastavu tokom ceremonije zatvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara, 11. avgusta 2024. u Sen Deniju, u Francuskoj (Foto: AP/Natacha Pisarenko)

Red je da Los Anđeles primi baklju. Gradonačelnica Karen Bas preuzela je olimpijsku zastavu na ceremoniji zatvaranja u Parizu u nedelju, pre nego što ju je uručila Tomu Kruzu, čijim je unapred snimljenim putovanjem na motoru, avionom i padobranom započelo odbrojavanje do 2028.

Los Anđeles će biti treći grad u svetu koji će tri puta biti domaćin OI, posle organizovanja igara 1932. i 1984.

Olimpijska trilogija Los Anđelesa

Los Anđeles je dobio igre 2028. kao utešnu nagradu kada je Pariz izabran za 2024.

Davne 1932. Los Anđeles je bio domaćin svojih prvih Olimpijskih igara. Grad je jedini nudio da organizuje igre u doba koje je obeležila Velika depresija, a nekoliko država nije prisustovalo. Ipak, sportisti su zabeležili nezaboravne sportske rezultate, kao na primer američka atletičarka Bejb Didrikson Zaharijas, koja je osvojila zlata u novim disciplinama za žene - bacanje koplja i preskakanje prepona.

ARHIVA - Otvaranje 23. Letnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu, na stadionu Memorial koloseum, 28. jula 1984. (Foto: AP /Dave Tenenbaum)
ARHIVA - Otvaranje 23. Letnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu, na stadionu Memorial koloseum, 28. jula 1984. (Foto: AP /Dave Tenenbaum)

Finansijski i kulturni uspeh doneo je 1984. reputaciju dobre organizacije OI zbog koje je svaki veliki svetski grad poželeo da bude domaćin.

Uz kombinaciju modernog i klasičnog u holivudskoj režiji, igre su otvorene kada je šampion u dekatlonu Rejfer Džonson zapalio olimpijski plamen, čovek se sa rancem na mlaz spustio u Memorijalni koloseum, a sve je pratila muzika iz „Ratova zvezda“ Džona Vilijamsa.

Pošto su zemlje istočnog bloka bojkotovale događaj, dominirale su SAD. Karl Luis i Meri Lu Riton postali su svetski poznata imena. Mladi Majkl Džordan predvodio je mušku košarkašku reprezentaciju do zlata.

Igre su obnovile reputaciju grada za koji se smatralo da je u opadanju.

„Želimo da naše igre budu moderne igre, mladalačke, pune optimizma koji južna Kalifornija donosi svetu i svetu“, rekla je Dženet Evans, osvajačica četiri zlatne olimpijske medalje u plivanju i glavna sportska zvaničnica organizacionog komiteta LA 2028. za Asošijeted pres u Parizu.

Predaja baklje

Bas se u Los Anđeles vraća u ponedeljak, a tokom OI bila je u Parizu sa organizatorima i gradskim zvaničnicima, u želji da vidi kako je biti domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja.

Tom Kruz preuzima olimpijsku zastavu od gradonačelnice Los Anđelesa Karen Bas, tokom ceremonije zatvaranja Letnjih olimpijskih igara 2024. (Foto: AP /Kin Cheung)
Tom Kruz preuzima olimpijsku zastavu od gradonačelnice Los Anđelesa Karen Bas, tokom ceremonije zatvaranja Letnjih olimpijskih igara 2024. (Foto: AP /Kin Cheung)

Pridružili su joj se predsednik organizacionog odbora narednih igara, Kejsi Vaserman, čovek iz sveta zabave, kao i članica skupštine grada Los Anđelesa Trejsi Park, predsednica gradskog olimpijskog komiteta.

„Kao što smo videli ovde u Parizu, olimpijske igre su prilika za veliku transformaciju“, rekla je Bas na konferenciji za novinare uoči ceremonije zatvaranja.

Stara i nova mesta, bazen, a pored stadiona i arene, grad će srediti stare zgrade, umesto da gradi nove.

„Ovo će biti igre bez izgradnje“, rekla je Evans.

Posle ceremonije otvaranja u Parizu na reci Seni, Los Anđeles planira ceremoniju otvaranja tradicionalno na stadionu SoFi u susednom Inglvudu, koji takođe obuhvata i sam Memorijalni koloseum, koji postoji već čitav vek.

Stadion dva NFL tima, SoFi je bio domaćin Superboula i nekoliko koncerata Tejlor Svift od otvaranja 2020. Organizatori kažu da će sada postati najveće olimpijsko plivalište u istoriji.

Njegova uloga u ceremoniji otvaranja znači da će plivanje biti odmah posle atltetike prvi put od 1972. godine. Intuit doum, hala NBA Klipersa koja će se uskoro otvoriti u Inglvudu, biće najnovije glavno mesto tih Olmpijskih igara i planirano mesto za olimpijsku košarku. Arena Lejkersa "Cripto.com" u centru biće mesto za gimnastiku.

ARHIVA - Znak LA 2028 ispred olimpijskog plamenta u Memorijalnom koloseumu Los Anđelesa, 13. septembra 2017. (Foto: AP/Richard Vogel)
ARHIVA - Znak LA 2028 ispred olimpijskog plamenta u Memorijalnom koloseumu Los Anđelesa, 13. septembra 2017. (Foto: AP/Richard Vogel)

Plivanje u zagađenoj Seni postalo je ozbiljno pitanje u Parizu. To bi moglo da ponovo stavi u centar pažnje oblast Long bič gde se održavaju trke u maratonskom plivanju i triatlonu. Do sada su zabeležene različite ocene čistoće vode, ali vode okeana dobijaju konstantno visoke ocene u analizi organizacije Heal the Bay iz 2023. godine.

Na Long biču su unapred snimljeni nastupi emitovani tokom ceremonije zatvaranja Red hot čili pepersa, Bili Ajliš, Snup Doga i Dr Drea, iako je bilo lako pomešati to sa Venis bič, gde je Kruz sa zastavom bio nekoliko trenutaka ranije.

Metro, autobusi i saobraćaj

Grad koji je poznat po saobračajnim gužvama može izgledati kao čudno mesto za Olimpijske igre, ali može da funkcioniše. Bas je rekla da planira taktiku Toma Bredlija, gradonačelnika 1984. godine, čije su mere za saobraćaj delovale bolje nego u vreme kada nema OI. To znači da lokalna preduzeća promene radno vreme da bi smanjili broj automobila, kao i omogućavanje rada od kuće tokom 17-dnevnih igara.

Odluka da se Los Anđelesu dodeli organizacija još 2017, dok gradonačelnik bio Erik Garseti, dala je gradu neobično dugo vreme za planiranje. Iako to nije pariski metro, Los Anđeles je izgradio metro od svojih poslednjih igara, sa linijama koje prolaze pored glavnih mesta.

Grad je 2018. planirao ambiciozan niz od 28 autobuskih i železničkih projekata za transformaciju javnog prevoza. Neki su ukinuti, ali su drugi počeli realizaciju, kao što je proširenje linije metroa za povezivanje centra Los Anđelesa sa UCLA, planiranim domom za Olimpijsko selo.

Još jedan projekat visokog profila je People Mover, automatska železnička linija sa tri stanice pored glavnih olimpijskih objekata. U početku je dobila obećanje od milijardu dolara u federalnom finansiranju, ali je protivljenje demokratske članice Predstavničkog doma Maksin Voters dovelo do smanjenja od 200 miliona dolara, objavio je Los Anđeles tajms. Nejasno je da li će linija biti završena do 2028.

Metro je nedavno dobio 900 miliona dolara finansiranja kroz paket troškova za infrastrukturu i grantove od Bajdenove administracije, od čega će 139 miliona dolara otići direktno na poboljšanje prevoza do 2028. i cilj da Olimpijske igre budu bez automobila.

„Najveći izazov nije čekanje 2028, već iskoristiti vreme od sada do 2028. da pomognemo stanovnicima i posetiocima da ponovo zamisle javni prevoz kao nešto što će biti njihov prvi izbor“, rekla je izvršna direktorka Metroa Stefani Vigins.

Kriminal, bezbednost i percepcija

Dok su stope kriminala bile znatno veće 1984. nego danas, odbrojavanjem do 2028. ovo pitanje dobija povećanu pažnju javnosti i na društvenim medijima.

Olimpijske igre su označene kao nacionalni događaj od posebnog bezbednosnog značaja, što znači da američka tajna službu ima glavni zadatak da napravi bezbednosni plan, podržan značajnim federalnim resursima.

Policija grada i okruga Los Anđelesa poslala je ljude u Pariz da posmatraju, uče i pomažu dok se pripremaju za sopstvene OI 2028.

Šatori beskućnika na trotoaru i parkovima ispred Gradske kuće Los Anđelesa, 26. juna 2024. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Šatori beskućnika na trotoaru i parkovima ispred Gradske kuće Los Anđelesa, 26. juna 2024. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Ima mnogo više šatora beskućnika na gradskim ulicama nego što ih je bilo 1984. i malo je verovatno da će grad rešiti tu krizu u naredne četiri godine. Kako su se igre u Parizu završile, guverner Kalifornije Gevin Njusom je zapretio da će uskratiti finansiranje gradova koji nisu u stanju da se reše šatora.

Uoči Igara u Parizu, organizatori su premestili hiljade beskućnika, što je praksa korišćena i za igre u Rio de Žaneiru 2016. godine i koju su aktivisti kritikovali kao „socijalno čišćenje“.

Turisti i novac

Los Anđeles je „sledeća logična destinacija“ za Olimpijske igre, rekao je Adam Burk, predsednik i izvršni direktor Odbora za turizam i seminare Los Anđelesa.

„Los Anđeles je zaista postao jedna od svetskih sportskih prestonica", naveo je on.

Međutim, prvo će grad biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, Otvorenog prvenstva SAD za žene u golfu 2026. i još jednog Superboula 2027.

Hotelska industrija u gradu nastavlja da beleži rast, sa 9.000 novih hotelskih soba u poslednje četiri godine, a još ih se očekuje u naredne četiri.

Organizatori LA28 računaju na prodaju karata, sponzorstva, uplate od Međunarodnog olimpijskog komiteta i druge prihode kako bi pokrili budžet igara od 6,9 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG