Linkovi

Pariz spektakularno zatvorio Olimpijske igre, Los Anđeles uz pomoć Toma Kruza preuzeo misiju domaćina


Zatvaranje Olimpijskih igara u Parizu, na stadionu Francuska, u Sen Deniju, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Luis Robayo)
Zatvaranje Olimpijskih igara u Parizu, na stadionu Francuska, u Sen Deniju, 11. avgusta 2024. (Foto: AFP/Luis Robayo)

U pokušaju da dokaže da nadmašiti Pariz nije nemoguća misija, Los Anđeles je angažovao Toma Kruza da "sleti" u Pariz, kao i Bili Ajliš, Red Hot Čili Peperse i druge zvezde, preuzimajući ulogu domaćina Olimpijskih igara 2028. od francuske prestonice. Pariz je, pak, zatvorio svoje igre 2024. isto kao što ih je i otvorio - radosnom, spektakularnom i kreativnom ceremonijom.

Tako su okončane dve i po nedelje olimpijskih sportova i emocija - velikim slavljem na Nacionalnom stadionu Francuske.

Neće biti lako naslediti Pariz u ulozi domaćina - francuska prestonica je na spektakularan način iskoristila Ajfelovu kulu i druge slavne znamenitosti kao pozadinu za takmičenja na prvim igrama kojima je bila domaćin od 1924.

Tom Kruz se spušta sa krova stadiona "Francuska" u Sen Deniju, 11. avgusta 2024. (Foto: Reuters/Phil Noble)
Tom Kruz se spušta sa krova stadiona "Francuska" u Sen Deniju, 11. avgusta 2024. (Foto: Reuters/Phil Noble)

Međutim, "grad anđela" je pokazao da ima svoje adute, baš kao i "grad svetlosti".

Kruz - u izdanju Itana Hanta, junaka filmskog serijala "Nemoguća misija" - spustio se sa vrha stadiona uz poznatu muzičku temu iz filma. Kada je sleteo na zemlju, i pošto se rukovao sa oduševljenim sportistima, preuzeo je olimpijsku zastavu od gimnastičarke Simon Bajls, prikačio je na svoj motor i odjurio sa stadiona.

Iako je Los Anđeles najavio uzbudljive igre 2028, ovo je ipak bilo veče Pariza, i njegova prilika za poslednju sjajnu zabavu.

Ovo su bile senzacionalne Olimpijske igre od početka do kraja", izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Bah, koji je najavio da planira da se penzioniše sledeće godine, takođe je apelovao na "kulturu mira" u ratom razorenom svetu.

Znamo da olimpijske igre ne mogu da stvore mir, ali mogu da stvore kulturu mira koja inspiriše svet", dodao je. "Hajde da svakog dana živimo u toj kulturi mira".

Pošto se Tom Kruz spustio na stadion i preuzeo zastavu, emitovan je prethodno snimljeni segment u kojem američki glumac vozi motor pored Ajfelove kule, ulazi u avion, a zatim skače iz aviona iznad Holivud hilsa. Tri kruga su dodata slovima O na slavnom znaku za Holivud, stvarajući pet olimpijskih prstenova.

Hiljade sportista koji su plesali i pevali cele večeri oduševljeno su pozdravili tu scenu, kao i umetnički program, koji je veličao olimpijske teme, završno sa vatrometom.

Preveliki entuzijazam je doveo do toga da su gomile sportista u jednom trenutku spontano istrčale na binu. Organizatori su ih na francuskom i engleskom pozvali da se povuku, ali su neki ostali plešući oko francuskog pop-rok benda Feniks, pre nego što su obezbeđenje i volonteri raščistili binu.

Sportisti poziraju za selfije na ceremoniji zatvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024.
Sportisti poziraju za selfije na ceremoniji zatvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu, 11. avgusta 2024.

Za to vreme, na plaži Venis bič u Los Anđelesu nastupali su Bili Ajliš, Red Hot Čili Pepers, reper Snup Dog, koji je veći deo igara proveo u Parizu, gde je bio popularno lice na tribinama, i njegov dugogodišnji saradnik Dr Dre.

Na stadionu "Francuska", na kojem je bilo okupljeno više od 70.000 ljudi, američku himnu otpevala je američka r&b zvezda H.E.R.

Na kraju ceremonije, olimpijski plamen ugasio je francuski plivač Leon Maršan, koji je osvojio četiri zlatne medalje. Igre u Parizu su završene.

"Pozivam mlade iz celog sveta da se za četiri godine okupe u Los Anđelesu", objavio je Tomas Bah.

Sportisti su došli na stadion mašući zastavama svojih 205 zemalja i teritorija - kao znak globalnog jedinstva u svetu koji potresaju tenzije i konflikti, uključujući one u Ukrajini i Gazi. Na ekranima stadiona pisale su reči:

"Zajedno, ujedinjeni za mir".

Tokom igara održano je 329 takmičenja u kojima je ukupno učestvovalo oko 9.000 sportista.

Gledaoci na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Sen Deniju, u Parizu, 11. avgusta 2024.
Gledaoci na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Sen Deniju, u Parizu, 11. avgusta 2024.

Za razliku od Tokija 2021, kada su igre pomerene godinu dana zbog pandemije kovida 19 i uglavnom održane bez publike, sportisti i više od 70.000 gledalaca u pariskoj areni sada su zajedno pevali pesmu grupe Kvin "We Are the Champions".

Nacionalni stadion u Sen Deniju, najveći u Francuskoj, bio je meta napadača Islamske države i bombaša samoubica, koji su ubili 130 ljudi u Parizu i okolini 13. novembra 2015.

Radost i slavlje koji su obuzeli Pariz tokom Olimpijskih igara, na kojima su Maršan i drugi sportisti doneli zemlji 64 medalje, predstavljali su ogroman korak i prekretnicu u oporavku grada od te noći terora.

Na završnoj ceremoniji su dodeljene i poslednje medalje. Prikladno za igre koje su težile rodnoj ravnopravnosti - dodeljene su ženama, koje su osvojile zlato, srebro i bronzu na ženskom maratonu ranije u nedelju.

Ženski maraton je preuzeo ulogu muškog maratona kojim su tradicionalno završavane ranije igre. To je bio deo pokušaja Pariza da na ovim Igrama skrenu veću pažnju na sportska dostignuća žena. Pariz je takođe bio grad gde su se žene prvi put takmičile na Olimpijskim igrama - 1900. godine.

Američki tim je osvojio najviše medalja, ukupno 126, i 40 zlatnih. Tri je osvojila gimnastičarka Simon Bajls, koja se vratila na pobedničko postolje pošto je na OI u Tokiju 2021. prioritet dala svom mentalnom zdravlju i povukla se sa takmičenja.

Srbija je nastup u Parizu završila sa tri zlatne, jednom srebrnom i jednom bronzanom medaljom i na 27. mestu rang liste svih država učesnika nadmašila druge države sa prostora bivše Jugoslavije. Hrvatska je osvojila dve zlatne, dve srebrne i tri bronzane medalje, Slovenija dve zlatne i jednu srebrnu, a Kosovo jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Francuski ragbista Antoan Dupont je predao francusku zastavu predstavnicima paraolimpijaca, koji će učestvovati na Paraolimpijskim igrama u Parizu od 28. avgusta do 8. septembra.

XS
SM
MD
LG