Linkovi

Beloruski aktivista Gnjot u utorak pred sudom, umetnici iz Evrope traže da bude oslobođen


Otvoreno pismo umetnika iz Evrope koji traže oslobađanje Andreja Gnjota
Otvoreno pismo umetnika iz Evrope koji traže oslobađanje Andreja Gnjota

Andrej Gnjot, beloruski aktivista koji je uhapšen i zadržan u Srbiji prošle godine, u utorak izlazi pred Apelacioni sud u Beogradu, koji treba da odluči o njegovoj žalbi na rešenje Višeg suda da bude isporučen Belorusiji.

Vlasti u Minsku stavljaju Gnjotu na teret utaju poreza, a on sam ističe da je to jedan od načina na koji režim Aleksandra Lukašenka pokušava da ućutka svaku kritiku na račun Belorusije.

Uoči ročišta u utorak, velika grupa evropskih reditelja, glumaca i drugih umetnika uputila je otvoreno pismo Apelacionom sudu i ministarki pravde Maji Popović sa pozivom da zaustave izručenje beloruskog aktiviste koji je proveo sedam meseci u zatvoru u Srbiji, a od juna se nalazi u kućnom pritvoru.

Oni upozoravaju da Gnjota čeka zatvor, mučenje, pa čak i smrtna kazna ukoliko bude isporučen Belorusiji.

U otvorenom pismu se ističe da je Andrej Gnjot filmski reditelj koji je poznat po dokumentarnom filmu o protestima u Belorusiji 2020. godine i objavljivanju apela sportista za slobodne i poštene izbore, zbog čega ga i goni režim u Belorusiji.

Gnjot je uhapšen u Srbiji 2023. godine na osnovu poternice Interpola iza koje stoji režim u Minsku, a u otvorenom pismu se ističe da je to taktika koju koristi beloruski režim kako bi pratio i ućutkivao demokratske aktiviste iz ove zemlje širom sveta.

Iako je Interpol naknadno povukao ovu poternicu Belorusije, Srbija nije oslobodila Andreja, ističe se u otvorenom pismu i naglašava da međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju Gnjota političkim zatvorenikom.

Uz podsećanje da u ovom trenutku u Belorusiji ima oko 1.300 političkih zatvorenika, u otvorenom pismu se pozivaju vlasti u Srbiji da obezbede sigurnost i slobodu Andreju Gnjotu.

Potpisivanje ovog otvorenog pisma organizovali su beloruski glumac Mitja Savelau i rediteljka Volia Čajkuskaja uz podršku EFA – Evropske akademije za film.

Među potpisnicima su, između ostalih i predsednica EFA Žilijet Binoš, beloruska književnica i nobelovka Svetlana Aleksijevič, kao i reditelji Kiril Serebrenikov iz Rusije i Oleh Sencov iz Ukrajine.

Marija Kolesava-Hudžilina i Ana Matsiyeuskaja, advokatice Andreja Gnjota, u razgovoru za Glas Amerike ističu da s obzirom na složeni politički pejzaž Srbije koji je "često pod uticajem njenih odnosa sa EU i Rusijom", slučaj njihovog klijenta predstavlja veliki izazov:

Činjenica da su vlasti u Srbiji odlučile postupiti po zahtjevu Bjelorusije preko Interpola izaziva zabrinutost zbog političkog pritiska. U ovom trenutku zahtev Interpola je otkazan, a na snazi je ostao samo bilateralni sporazum između Bjelorusije i Srbije. U međuvremenu, pravosudni sistem Srbije, iako je formalno nezavisan, djeluje u okruženju u kojem politički razlozi mogu uticati na pravne odluke. Prilikom razmatranja slučaja nije uzeta u obzir činjenica da postoje dokumentovana kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji“, naglašavaju braniteljke Andreja Gnjota i ističu da bi se odluka Srbije da postupi po zahtevu Bjelorusije preko Interpola, uprkos političkim implikacijama, mogla smatrati nastojanjem da se održe jake veze sa Minskom i Moskvom.

Ove zemlje dele slične tendencije, za koje je karakteristična ograničena sloboda štampe, ograničene građanske slobode i kontrola vlade nad pravosuđem. Ova sličnost bi mogla da objasni zašto je Srbija bila voljna prihvatiti zahteve Belorusije, uprkos potencijalnim kršenjima ljudskih prava s kojima bi se Andrej mogao suočiti ako bude izručen. Politička priroda oba režima – Srbije i Belorusije – često dovodi do odluke koje daju prednost održavanju stabilnosti režima u odnosu na pitanja ljudskih prava“, navode Gnjotove zastupnice.

O bliskosti dva režima govori i činjenica koliko je Andrej dugo bio lišen slobode, ističu sagovornice Glasa Amerike i upozoravaju da njega, u slučaju da ga Srbija isporuči Belorusiji, ne čeka ni malo lepa sudbina:

Čeka ga zatvor i mučenje. Činjenicu da se u Bjelorusiji čine zločini protiv čovečnosti već je utvrdilo Veće za ljudska prava UN-a. Zapravo, biće poslan u sigurnu smrt“, ističu Marija i Ana.

S obzirom da je sam Gnjot odlučio da pred suđenje ne komentariše svoj slučaj, na pitanje šta će biti sa njim u slučaju da bude oslobođen, one ističu da je on suočen sa dugim procesom povratka u normalan život i brige za svoje zdravlje:

Zatvor uvek ostavi traga na čoveku. Takođe, valja naglasiti da niko od njegovih beloruskih prijatelja ne može doći k njemu u Srbiju i podržati ga ako je bio politički aktivan protiv Lukašenkovog režima – budući da i oni rizikuju ponoviti Andrejevu sudbinu. Andrej je s nama podijelio svoje snove: jako mu nedostaju uobičajene stvari iz normalnog života, kao što su prilika za šetnju gradom, mogućnost da sedne u kafić i popije kafu ili da se sastane s prijateljima“.

Marija Kolesava-Hudžilina je beloruska advokatica koja živi u egzilu u Litvaniji, dok je Ana Matsiyeuskaja advokatica iz Poljske. Pred sudom u Beogradu Andreja će zastupati advokati Filip Sofijanić i Žarko Eknić.

XS
SM
MD
LG