Linkovi

Nova runda dijaloga u Briselu: Beograd insistirao na formiranju ZSO


Tehnički dijalog u Briselu (foto: @MiroslavLajcak)
Tehnički dijalog u Briselu (foto: @MiroslavLajcak)

Nakon više od sedam sati rada, u utorak kasno u uveče u Briselu je završena nove runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a kako je na svom nalogu na mreži Iks napisao visoki izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak – razmotren je širok spektar tema i postignut je dogovor o određenim daljim koracima.

Na trilateralnom sastanku direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je istakao da je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Takođe, srpska strane je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje prethodno postignutih sporazuma, izjavio je Petković nakon ove runde dijaloga i naglasio da su razgovori bili teški.

Pre susreta sa vođom kosovoskog pregovaračkog i tima i prvim potpredsednikom vlade Kosova Besnikom Bisljimijem, Petković je imao bilateralni susret sa Miroslavom Lajčakom na kome se osim o ZSO razgovaralo nestalima i o energetici.

Kako prenosi RTS, Petković je posle ove runde dijaloga izjavio i da je sa Lajčakom razgovao o tome kako da se odblokira roba iz Srbije koja više od godinu dana ne može da uđe na prostor KiM, kao i o mostu na Ibru.

Petković je naglasio i da je Beograd uvek spreman da razgovara.

"Beograd je potvrdio da je spreman da razgovora i o nacrtu statuta ZSO koji je izradila EU, a Bisljimi je odbio da razgovara o njemu, što pokazuje da Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO, a ni za proces normalizacije odnosa“, izjavio je Petković.

Bisljimi je posle trojnog sastanka izjavio da je srpsku stranu zanimalo samo da se razgovara o primeni dela Osnovnog sporazuma, odnosno o formiranju ZSO.

"Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Međutim, sa srpske strane je od početka postalo jasno da žele da implementiraju samo delove Osnovnog sporazuma koji su u skladu sa njihovim crvenim linijama. Nikada nismo videli te crvene linije. Petković nije bio zainteresovan ni da razgovara o planu redosleda“, rekao je Bisljimi novinarima, prenosi Reporteri.net.

Trojni sastanak počeo je kasno, pošto su bilateralni razgovori Lajčaka sa glavnim pregovaračima trajali više od dva sata, odnosno duplo duže od planiranog.

Prema najavama, Petković i Bisljimi je trebalo da raspravljaju o planu primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri postigli u februaru 2023. u Briselu, a potom su se na sastanku koji je održan u martu u Ohridu usaglasili oko aneksa primene.

Portparol Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je bio da će prioritet na sastanku biti "hitan početak primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa".

U tekstu je korišćen materijal agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG