Linkovi

Crta i Koms izneli rezultate praćenja predizborne kampanje u Srbiji


Parlamentarni izbori u Srbiji 21. juna 2020. godine
Parlamentarni izbori u Srbiji 21. juna 2020. godine

Predizborna kampanja u Srbiji protekla je u atmosferi sistematske zloupotrebe institucija, javnih funkcija i najvažnijih medija kojima su učesnici predstojećih izbora stavljeni u neravnopravan položaj, izjavio je u sredu Raša Nedeljkov, programski direktor posmatračke misije Crta.

Kampanja protekla i završava se u magli neodgovorenih pitanja", rekao je Nedeljkov na predstavljanju drugog preseka dugoročnog posmatranja Crte.

Zašto su raspisani izbori samo u delu lokalnih samouprava? Ko jeste, a ko nije kandidat, koje stranke legitimno učestvuju, a koje učestvuju na temelju falsifikovanih potpisa, ko je javni funkcioner, a ko stranački aktivista? Koliko možemo imati poverenja u birački spisak”, naveo je Nedeljkov.

Po podacima koje je izneo, izbrisana je granica između države i partije, zabeleženo je 800 pojavljivanja visokih funkcionera države, a medijska neravnopravnost učesnika izbora povećana za 10 odsto u korist predstavnika vlasti u odnosu na prethodne izbore u aprilu 2022. godine.

Iako ne učestvuje na izborima 17. decembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na televizijama imao 14.500 sekundi vremena pojavljivanja više nego svi predstavnici opozicije zajedno.

Nedeljkov je rekao i da su pritisci na birače produbljeni, da su brutalniji i suroviji i rasprostranjeni celom zemljom, prvenstveno u sistemu javne uprave i to u socijalnim i zdravstvenim službama i odnose se i na zaposlene i na korisnike. Istovremeno, dodao je Nedeljkov, zabeleženi su i slučajevi zadiranja u privatnost, zdravstveno stanje birača i samo mesto stanovanja.

Predstavnici Crte su izneli i podatak da je Crta podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje – 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Skupštine.

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević je istakao da postoji velika sumnja na falsifikovane potpise podrške birača i nedostatak institucionalnog odgovora, dok je Tamara Branković iz istee orgnizacije rekla da zabrinjava to što zakoni i pravila ponašanja u kampanji nisu poboljšali medijski pluralizam, kako bi građani mogli da sagledaju izbornu ponudu.

Po njenim rečima, zabeležena je i masovna zloupotreba podataka građana, koja se manifestuje u targetiranoj kampanji:

To nije samo matični broj, već i podaci o životnom i ekonomskom statusu", navela je Branković i dodala da je tokom kampanje zabeleženo i 40 incidenata poput razbijanja prostorija, napada na štandove i slično.

Koms: Mladi ponovo nedovoljno zastupljeni u kampanji

Tokom predizborne kampanje izborne liste obratile su se mladima ukupno 89 puta, od čega je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" imala najviše obraćanja - 34, ali je po zastupljenosti mladih na listama bila među onima koje imaju najmanje mladih - 6,4 odsto, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (Koms) koje je u sredu predstavljeno u beogradskom Medija centru.

"Komunikaciju ka mladima i o mladima ispred izborne liste Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane obeležilo je otvaranje TikTok naloga predsednika Republike Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog. Ukupno se ova izborna lista obratila 34 puta mladima i o mladima. Najviše su komunicirali u vezi sa studentskim karticama, novčanim davanjima srednjoškolcima i studentima i drugim vrstama novčanih davanja (npr. vaučeri i udžbenici u gradu Beogradu)”, navedeno je u izveštaju.

Predstavnica te organizacije Miljana Pejić, predstavljajući rezultate monitoringa od 1. novembra do 8. decembra, navela je da je posle liste Srpske napredne stranke, najviše obraćanja mladima imala koalicija "Srbija protiv nasilja", 22 puta, a zatim Dveri i Zavetnci, 10 puta.

"Srbija protiv nasilja se fokusirala na motivisanje mladih da izađu na izbore, ali su isticali i probleme stambenog osamostaljivanja mladih, nedostatka smeštajnih kapaciteta u studentskim domovima, a govorili su i o sistemu vrednosti mladih. Kao konkretne mere za unapređenje položaja mladih koalicija je predložila povlašćene rente za stanove za mlade kao i preuzimanje hiljadu stanova od kompleksa ’Beograd na vodi“’usled dugovanja prema gradu Beogradu, a koji bi bili ustupljeni mladima; izgradnju novog studentskog grada u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima i finansijske olakšice za kupovinu prve nekretnine i zapošljavanje”, dodaje se u izveštaju.

Mladima se uopšte nisu obraćali Srpska radikalna stranka i liste "Mi - Glas iz naroda" i "Mora drugačije".

Najviše mladih na listi ima "Čedomir Jovanović - Mora drugačije", sa 39 mladih od ukupno 173 kandidata, odnosno 22,5 odsto. Za tom listom sledi "Nacionalni okupljanje" sa 15,2 odsto, Narodna stranka sa 13 odsto i koalicija NADA sa 11,2 odsto. Najmanje mladih kandidata ima koalicija "Srbija protiv nasilja" (8,8 odsto), zatim Srpska napredna stranka (6,4 odsto) i lista "Mi - Glas iz naroda" (tri odsto).

Govoreći o količini novca koja je potrošena na sponzorisane objave na društvenim mrežama, Pejić je navela da je ukupno potrošeno 21.710 evra, a da su najviše novca potrošile Srpska napredna stranka (15.040 evra) i Narodna stranka (2020 evra).

Predstavnica te organizacije Gordana Adamov zaključila je da je narativ u kampanji manje-više bio "recikliran", te da su obrađivane opšte teme i da su izostala konkretna rešenja.

XS
SM
MD
LG