Linkovi

O'Brajen: Najvažnije je da Srbi na Kosovu žive kao normalni evropski građani


Zastave Kosova i Srbije - ilustracija.
Zastave Kosova i Srbije - ilustracija.

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajen rekao je u ponedeljak za Radio-televiziju Srbije (RTS) da SAD žele da Srbija i Kosovo idu u pravcu Evrope, ali da je najvažnije da Srbi na Kosovu "žive kao normalni evropski građani".

On je istakao da je neophodno da se poštuju svi Sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, O'Brajen je rekao da nacrt Statuta mora da prođe Ustavni sud, ali i da mora da postoji i širi razgovor kako bi Srbi na Kosovu bili integrisani kako na jugu, tako i na severu.

"ZSO je važan korak, bitno je da se napravi napredak i pre nego što se Zajednica formira. Važno je da ljudi normalno žive, da se registruju brakovi, rođena deca i na svemu tome radimo istovremeno. Obaveze postoje od 2015, kada su prvi put potpisne, ja ne mogu rok da obećam, ali je najvažnije da Srbi žive kao normalni evropski građani", rekao je O'Brajen.

Dodao je i da Sjedinjene Američke Države nisu mesto gde se razgovor dve strane odvija, ali da su veoma aktivne na terenu.

"Bitno je da se zaštite građani svih nacionalnosti", rekao je.

Istakao je da je cilj da se razgovara o "praktičnim stvarima" - poput onih kako da se protok robe ubrza, zbog čega je u interesu svih da se prelazi otvore i da sirovine iz centralne Srbije ulaze na Kosovo kako bi se nastavila proizvodnja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 7. oktobra saopštio da će uvoz robe iz Srbije na Kosovo biti dozvoljen na prelazu Merdare, ali uz pojačanu kontrolu.

O'Brajen je ponašanje Prištine i to što svoje poteze ne koordiniše sa SAD ocenio kao želju da pokaže moć, a da manje da radi za narod.

"Postoje posledice za to, a najveća je bila kada velike države Evrope nisu dozvolile da Kosovo uđe u Savet Evrope. Sve to jer nema koordinacije", naglasio je.

Dodao je da ne bi insistirao na sankcijama protiv Prištine, jer se one primenjuju kada je u pitanju korupcija ili zaštita ljudskih prava.

"Problemi se rešavaju kroz razgovore", poručio je.

Govoreći o evrointegracijama, O'Brajen je rekao da SAD žele da se sve zemlje Zapadnog Balkana kreću ka Evropskoj uniji, i da je u tom smislu važan korak Plan rasta.

"Srbija je najveća ekonomija i neće region moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana. Stari konflikti mogu samo da zadrže Srbiju na tom putu", rekao je, ističući da bi sve privrede regiona trebalo da se integrišu, te da je to cilj Plana rasta.

O'Brajen je prethodno, u nedelju, razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem.

"Razgovarali smo sinoć o bilateralnoj saradnji u oblastima bezbednosti i odbrane. Drago nam je što dajete podršku Ukrajini i Zelenskom. Želimo da unapredimo našu saradnju", rekao je O'Brajen.

"Odličan sastanak sa Džejmsom O’Brajenom i Angelinom Ajhorst (direktorka za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove) sa fokusom na političke prilike u regionu, aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji i jačanje saradnje u brojnim oblastima", naveo je Vučić na Instagramu u nedelju, dodajući da je s njima razmenio mišljenja o ulozi Srbije na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

Vučić je rekao da je govorio o situaciji na Kosovu i "izrazio duboku zabrinutost zbog izazova sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava", dodajući da je izrazio spremnost da se zajedno traže rešenja za održivu stabilnost Zapadnog Balkana, kao i nadu da će se dinamika dijaloga i regionalne saradnje nastaviti uz podršku SAD i EU.

"Ponovio sam opredeljenost Srbije ka EU integracijama i reformama koje su neophodne za unapređenje saradnje sa EU, ali sam i naglasio da je celom regionu potrebna stabilna i predvidiva budućnost, uz jasne poruke Unije o proširenju", naveo je Vučić.

Džejms O'Brajen je iz Beograda otputovao za Prištinu, gde će razgovarati sa kosovskim premijerom.

U tekstu su korišćeni materijali Radio-televizije Srbije
XS
SM
MD
LG