Linkovi

Kasanof na Kosovu: Nekoordinisane akcije vlasti komplikuju mogućnosti za američku podršku


Susret američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Foto: Kabinet Aljbina Kurtija)
Susret američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Foto: Kabinet Aljbina Kurtija)

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof izjavio je da, kako ih je označio, nekoordinisane akcije vlade u Prištini komplikuju mogućnosti Sjedinjenih Država da uspešno podrže Kosovo.

Tu ocenu Kasanof je izneo u razgovoru sa grupom novinara u kosovskoj prestonici, drugog dana posete, tokom koje se sastao sa predstavnicima države i političkih partija.

Na sastancima sa predsednicom i premijerom ponovio sam našu želju za efikasnijim partnerstvom. Takođe, preneo sam zadovoljstvo nastavkom uvoza robe (iz Srbije), kao i što je Kosovo imalo priliku da zauzme svoje mesto u CEFTA i Berlinskom procesu“, rekao je Kasanof.

Ukazao je i da blisko sarađuje sa izaslanikom Evropske unije za Srbiju i Kosovo i posrednikom u dijalogu Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, kao i zemljama Kvinte na unapređenju procesa pregovora.

Sjedinjene Države očekuju da Srbija i Kosovo ispune sve obaveze preuzete u dijalogu, prema Briselskom sporazumu i Aneksu primene. Za Kosovo to znači da statut Zajednice opština sa srpskom većinom preda Ustavnom sudu na ocenu. Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu i multietničkoj demokratiji na Kosovu”, istakao je Kasanof.

Takođe, precizirao je i da SAD podržavaju evroatlantske integracije Kosova i integraciju u evropske strukture.

Mislimo da Kosovo to zaslužuje i želimo da se u tome napreduje”, ukazao je američki zvaničnik.

Upitan da li će ishod predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama uticati na pristup Balkanu i dijalogu Kosova i Srbije - Kasanof je odgovorio da ne može da govori o hipotezama.

Međutim, ono što mogu da kažem jeste da je naša spoljna politika zasnovana na našim nacionalnim interesima i malo je verovatno da će se oni do te mere promeniti da će to značajno uticati na našu politiku prema Kosovu”, zaključio je američki izaslanik za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof u razgovoru sa prištinskim novinarima.

Kasanof je prvi put boravio na Kosovu otkako je preuzeo dužnost krajem jula 2024, nasledivši Gabrijela Eskobara.

Osmani sa Kasanofom: Jačanje savezništva i članstvo u NATO-u ključni za bezbednost

Iz kabineta Vjose Osmani naveli su da je kosovska predsednica sa američkim zvaničnikom razgovarala o daljem jačanju savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o značaju bliske saradnje u ostvarivanju strateških ciljeva, uključujući mogućnosti produbljivanja saradnje u oblastima kao što su odbrana i bezbednost.

Susret američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani
Susret američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani

Osmani je izrazila duboku zahvalnost za kontinuiranu podršku SAD-a Kosovu, ističući potrebu za strateškim dijalogom sa SAD-om, što je važan korak ka jačanju partnerstva – zahtev koji predsednica Osmani zastupa već godinama“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Navodi se i da je Osmani istakla značaj članstva Kosova u NATO-u, naglašavajući da bi integracija u Severnoatlantski savez ne samo ojačala bezbednost Kosova, već i doprinela stabilnosti celog regiona.

Kurti: Zajedničke vrednosti i ciljevi sa SAD, uz fokus na dijalog sa Beogradom i međunarodnu saradnju

Kosovo i Sjedinjene Američke Države dele zajedničke vrednosti i ciljeve“, poručio je premijer Kosova Aljbin Kurti nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

Kurti se zahvalio na doprinosu SAD-a, ali i na, kako se navodi u saopštenju - oslobođenju, nezavisnosti i razvoju zemlje.

U saopštenju se navodi i da je tema sastanka, između ostalog, bila i dijalog sa Beogradom, a koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Kurti je istakao da je Kosovo konstruktivna strana u ovom procesu, naglašavajući važnost potpune i što brže primene Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa”, navedeno je u tekstu.

Premijer Kurti, kao i predsednica Vjosa Osmani, su sudeći prema objavljenim saopštenjima, tokom sastanka sa Kasanofom, ukazali na značaj članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sa Sjedinjenim Državama delimo zajedničke vrednosti i ciljeve, kao prijatelji, saveznici i partneri, što se ogleda i u želji i u percepciji samih građana naše zemlje", ukazano je u objavama iz njihovih kabineta.

Premijer Kurti je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na saradnji u oblasti ekonomije, energetike, bezbednosti i šire.

"Takođe je istakao demokratski, ekonomski i društveni napredak koji je naša zemlja zabeležila tokom ovog mandata vlasti, pri čemu je istakao značaj bezbednosti i vladavine prava“, zaključuje se u saopštenju koje je medijima stiglo iz kabineta premijera Kosova Aljbina Kurti.

Ni u saopštenju predsednice Kosova Vjose Osmani niti u saopštenju premijera Aljbina Kurtija nije navedeno šta je Kasanof rekao tokom sastanka. Takođe, oba sastanka su održana u prisustvu američkog ambasadora na Kosovu, Džefrija Hovenijera.

Srpska lista sa Kasanofom: SAD da zaštite prava srpskog naroda

Američki zvaničnik sastao se i sa delegacijom Srpske liste u Prištini, u prisustvu američkog ambasadora na Kosovu, Džefrija Hovenijera.

Kako je navedeno u saopštenju, delegacija Srpske liste je još jednom zatražila da se SAD aktivnije uključe i zaštite prava srpskog naroda, te insistiraju na poštovanju dogovora iz Brisela, posebno po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština na koju, kako su istakli, Srbi čekaju već 11 godina.

Američki zvaničnik Aleksandar Kasanof u razgovoru sa predstavnicima Srpske liste
Američki zvaničnik Aleksandar Kasanof u razgovoru sa predstavnicima Srpske liste

Navode i da su ukazali i na “izuzetno težak položaj srpskog naroda na Kosovu” usled, kako je u saopštenju formulisano, jednostranih, eskalatornih i antisrpskih akcija koje preduzima režim Aljbina Kurtija sa ciljem progona svega srpskog.

Naša delegacija je posebno ukazala da se Srbima uskraćuju sva prava, te da je namera da se praktično zaustavi život, i da režim u Prištini krši čak i sopstvene propise samo da nanesu štetu Srbima. Tako otimaju imovinu, hapse i u pritvoru mesecima drže nevine Srbe, prebijaju srpsku decu, zabranjuju rad institucija od kojih zavisi opstanak srpskog naroda. I to sve pred očima međunarodne zajednice”, navode iz Srpske liste.

Prethodnih dana, Kasanof je posetio Beograd i Sarajevo.

U Srbiji se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i predsednicom parlamenta Anom Brbanić. U Beogradu i Sarajevu Kasanof nije davao izjave medijima.

XS
SM
MD
LG