Linkovi

ZLF predložio zakon o građanskom partnerstvu: Položaj LGBTI+ zajednice je pitanje ljudskih prava


Konferencija za medije ZLF u Skupštini Srbije povodom predloga zakona o građanskom partnerstvu (foto: FoNet)
Konferencija za medije ZLF u Skupštini Srbije povodom predloga zakona o građanskom partnerstvu (foto: FoNet)

Poslanička grupa Zeleno-levog fonta (ZLF) podnela je u Skupštini Srbije Predlog zakona o građanskom partnerstvu, koji treba da omogući da porodične zajednice dva punoletna lica istog pola budu pravno moguće ukoliko su registrovane pred nadležnim organom.

Kako je na konferenciji za medije u skupštinskom holu istakla poslanica ZLF Jelena Jerinić sada je krajnje vreme da se ljudima koji žive u zajednicama sa partnerima istog pola omogući da ostvaruju ista prava koja su po Ustavu Srbije garantovana građanima i građankama Srbije.

Uz poziv svim poslanicima da podrže stavljanje na dnevni red i usvajanje ovog zakona u parlamentu, Jerinić je kritikovala državne funkcionere zbog toga što nisu pružili podršku LGBTI+ zajednici tokom Nedelje ponosa.

Očekivali smo da bi Ana Brnabić kao predsednica parlamenta mogla bar da se oglasi o položaju LGBTI+ ljudi u Srbiji. Takođe, koliko mi znamo, organizatori Prajda su uputili molbu svim državnim institucijama u Beogradu da istaknu zastavu Prajda u službenim prostorijama. Većina nije čak ni odgovorila“, izjavila je Jerinić i naglasila da položaj pripadnika LGBTI+ zajednice predstavlja pitanje ljudskih prava.

Jerinić o značaju predloga Zakona o građanskim partnerstvima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

ZLF podržava izjednačavanje LGBTI+ osoba u svim pravima, njihovu zaštitu od diskriminacije i pogotovo zaštitu od nasilja kojom su svakodnevno i često nekažnjeno izloženi“, rekla je Jerinić i objasnila da je se predlog zakona koji su podneli parlamentu na usvajanje oslanja na predlog koji su pre nekoliko godina formulisale nevladine organizacije i da je identičan predlogu zakona koji je ZLF podneo u Skupštini Srbije prošle godine.

Po njenim rečima, zakon koji je predložen uređuje različita prava partnera i partnerki po pitanju izdržavanja, imovinskih odnosa, nasleđivanja, eventualna prava na naknadu štete, poreska oslobođenja, pitanja u slučaju bolesti ili vođenja krivičnih postupaka.

Zakon će omogućiti velikom broju već postojećih partnerstava da ostvare svoja prava kao porodice, jer to jesu porodice", rekla je Jerinić i iznela podatke iz istraživanja sprovedenih 2021. godine, koji pokazuju da više od polovine ispitanih LGBTI+ osoba u Srbiji živi u nekom vidu partnerstva, a da bi 65 odsto registrovalo svoje zajednice ukoliko bi to bilo pravno moguće.

Takođe, istraživanja iz 2020. godine su pokazala da je Srbija spremna za donošenje ovakvog zakona s obzirom na to da je 73 odsto ispitanika podržalo pravo LGBTI+ osoba da da posete svog partnera ili partnerku u bolnici ili zatvoru, dok 60 odsto ističe da oni treba da imaju i zdravstveno osiguranje po osnovu osiguranja svog partnera.

Uz poziv građanima da se u subotu pridruže Parjd šetnji u subotu u Beogradu, Jerinić je poručila da će poslanici ZLF učestvovati na tom događaju. Takođe, ona je podsetila i da je od osnovnih zahteva Beograd Prajda donošenje zakona o rodnom identitetu i poručila da će ova poslanička grupa podržati predlog organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Poslanik ZLF i član Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Rastislav Dinić rekao je da je podneo inicijativu za održavanje sednice tog skupštinskog tela na kojoj bi se govorilo o "stanju LGBT+ prava u Srbiji".

XS
SM
MD
LG