Linkovi

Hil: Srbija ima mnogo prijatelja, među njima su i SAD


Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris i ambasador SAD Kristofer Hil tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris i ambasador SAD Kristofer Hil tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Srbija i Sjedinjene Američke Države (SAD) se ne slažu u svemu, ali obe strane žele da rade na unapređenju saradnje, ocenio je ambasador te zemlje u Srbiji Kristofer Hil.

Uoči skupa „Dani Amerike“ koji je održan u Skupštini Srbije, Hil je poručio da uprkos tome što je u prošlosti bilo dana kada je Srbija stajala sama, ona danas više nije sama, ima mnogo prijatelja i da on želi da veruje da su Sjedinjene Države među njima.

„Srbija nema većeg prijatelja od Nacionalne garde Ohaja“, ocenio je Hil i podsetio da se 21. septembra obeležava godišnjica misije Halijard, tokom koje je 1944. i 1945. godine spaseno više od 500 savezničkih pilota.

Kako je još rekao ambasador SAD, potpisivanje strateškog energetskog sporazuma Srbije i Amerike predstavlja primer šta dve zemlje mogu i hoće da rade u budućnosti.

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris je izjavio da mu je čast da ga u Beogradu smatraju prijateljem i da je kada god da dođe uzbuđen zbog buduće saradnje.

Kako je rekao Haris, kad god dođe u Srbiju vidi sve bolje i snažnije partnerstvo, zbog čega može „samo da bude optimističan po pitanju budućnosti“.

Haris je u Batajnici prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije na vojnoj vežbi "Zastava 2024", koja je održana na aerodromu, a u subotu će učestvovati na svečanosti u Pranjanima, gde se obeležava godišnjica misije Halijard.

Srpski ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starovića je izjavio da ozbiljan i odgovoran pristup spoljnoj politici znači i da se ne ignorišu razlike i neslaganja dve zemlje po pitanju Kosova.

Po njegovim rečima Srbiju i SAD povezuje vizija izgradnje mira, stabilnosti, političke predvidivosti i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, a saradnja u oblasti ekonomije je važna i treba da se konstantno unapređuje.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da će razgovarati o unapređenju odnosa dve zemlje i naglasio da je sada pravo vreme za to jer je pre dva dana u Vašingtonu potpisan straški sporazum između Srbije i SAD o energetici.

XS
SM
MD
LG