Linkovi

Zvaničnici: Trampovo obezbjeđenje povećano prije atentata zbog prijetnje iz Irana


Pripadnici Tajne službe okružuju bivšeg predsjednika Donalda Trampa posle atentata na mitingu u Pensilvaniji (Foto: AP Photo/Evan Vucci)
Pripadnici Tajne službe okružuju bivšeg predsjednika Donalda Trampa posle atentata na mitingu u Pensilvaniji (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Američka Tajna služba je zbog prijetnje iz Irana po život Donalda Trampa pojačala obezbjeđenje bivšeg predsjednika prije atentata u subotu. Međutim, iranska prijetnja nije povezana sa napadom na mitingu u Pensilvaniji, prenijela je agencija Asošijeted pres (AP) pozivajući se na dva američka zvaničnika.

Nakon što je saznala za prijetnju, Bajdenova administracija informisala je visoke zvaničnike Tajne službe, naveli su zvaničnici i dodali da su informacije podijeljene i sa glavnim agentom u Trampovom obezbjeđenju kao i izbornim štabom republikanskog predsjedničkog kandidata.

To je podstaklo Tajnu službu da poveća resurse za Trampovo obezbjeđenje. Zvaničnici su za AP govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Dodatni resursi nisu spriječili napad u subotu, tokom kojeg je Tramp povrijeđen, jedan učesnik mitinga ubijen, a dvoje teško povrijeđeno. Osumnjičeni napadač 20-godišnji Tomas Metju Kruks pucao je iz automatske puške sa krova obližnje zgrade. Ubili su ga agenti Tajne službe.

"Kao što smo rekli mnogo puta, godinama pratimo iranske prijetnje protiv bivših zvaničnika Trampove administracije. Te prijetnje rezultat su želje Irana da se osveti za ubistvo Kasema Sulejmanija. To smatramo prioritetnim nacionalnim i unutrašnjim bezbjednosnim pitanjem", saopštila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson.

Tramp je 2020. godine naložio da se ubije Solejmani, vođa snaga Kuds iranske Islamske revolucionarne garde.

"U ovom trenutku, službe za sprovođenje zakona navele su da tokom njihove istrage nisu indentifikovane veze između napadača i bilo kojeg saučesnika ili zavjernika, stranog ili domaćeg", rekla je Voston.

“Tajna služba i druge agencije stalno dobijaju nove informacije o potencijalnim prijetnjama i po potrebi preduzimaju akciju da prilagode resurse", saopštio je portparol službe Entoni Guljelmi, ali je rekao da ne može da komentariše specifičnu prijetnju.

CNN je u utorak prenio da je Amerika proteklih nedelja dobila obavještajne informacije o iranskoj zavjeri da ubije Trampa, prenosi Rojters. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama je u reakciji proslijeđenoj toj agenciji navela da "su te optužbe nepotkrijepljene i maliciozne".

"Iz perspektive Islamske republike Iran, Tramp je kriminalac koji mora biti krivično gonjen i kažnjen pred sudom zbog toga što je naložio ubistvo generala Solejmanija. Iran se odlučio na pravni put da ga privede pravdi", navodi se u iranskom saopštenju.

Zvaničnici federalnih službi takođe su upozorili na moguće slične napade ili odmazdu posle pokušaja ubistva bivšeg predsjednika. Obezbjeđenje je pojačano i predsjedniku Džou Bajdenu, a Tajna služba počela je da štiti i nezavisnog kandidata Roberta F. Kenedija.

Predsjednici - i predsjednički kandidati - uvijek su meta prijetnji, ali je retorika na internetu posle napada u subotu naročito zabrinjavajuća imajući u vidu da "pojedinci u nekim onlajn zajednicama prijete, ohrabruju ili ukazuju na nasilne činove u odgovoru na atentat", navodi se u obavještajnom biltenu Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost i FBI-a, u koji je AP imao uvid.

XS
SM
MD
LG