Linkovi

Izvori: Napadač u Pensilvaniji u telefonu imao fotografije Trampa i Bajdena


Policijska traka ispred kuće za koju se vjeruje da je povezana sa napadačem na bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: AP/Gene J. Puskar)
Policijska traka ispred kuće za koju se vjeruje da je povezana sa napadačem na bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Dvadesetogodišnjak iz Pensilvanije koji je pokušao da ubije Donalda Trampa u svom telefonu je imao fotografije bivšeg predsjednika, zatim aktuelnog Džoa Bajdena i drugih zvaničnika, uključujući sekretara za pravosuđe Merika Garlanda i direktora FBI-a Kristofera Reja, prenijela je agencija Asošijeted pres pozivajući sa na dva izvora upoznata sa situacijom.

Istražitelji su takođe na uređajima Tomasa Metjua Kruksa otkrili da je pretraživao datume za demokratsku stranačku konvenciji kao i za Trampova obraćanja, naveli su izvori koji su za AP govorili pod uslovom da ostanu anonimni da bi mogli da iznesu detalje istrage.

Kruks je takođe pretraživao "veliki depresivni poremećaj", navele su tri osobe upoznate sa istragom. Međutim, istražitelji još nisu utvrdili da li je napadaču uspostavljena ta dijagnoza, rekao je jedan od izvora. Istraživanja pokazuju da velika većina ljudi sa mentalnim bolestima nije nasilna, dok eksperti navode da većina nasilnih osoba nema mentalna oboljenja.

Specijalni agent FBI Kevin Rodžek u nedelju je rekao novinarima da nema indicija da je napadač imao probleme sa mentalnim zdravljem.

Istražitelji pokušavaju da utvrde šta je motivisalo Kruksa da otvori vatru na mitingu u subotu i pokuša da ubije republikanskog predsjedničkog kandidata. U napadu je ubijen jedan učesnik mitinga, dok je dvoje teško ranjeno. Trampu je pogođeno uvo, ali je prošao bez težih povreda i samo par dana kasnije pojavio se na republikanskoj konvenciji u Milvokiju sa zavojem preko rane.

Kruks je pucao iz poluautomatske puške, koju je prije više godina legalno kupio njegov otac. Istražitelji su pronašli više šaržera, a napadač je takođe kupio 50 komada municije na dan pucnjave.

U Kruksovom automobilu pronađen je neprobojni prsluk, dok je eksplozivna naprava otkrivena u njegovoj kući gdje je proteklih mjeseci dostavljeno nekoliko paketa, uključujući i neki sa potencijalno opasnim materijalom. FBI je pretražio Kruksov mobilni telefon, kompjuter, kuću i automobil i razgovarao sa više od 100 ljudi.

Pucnjava je pokrenula ozbiljna pitanja o tome zašto službe za sprovođenje zakona nisu mogle da spriječe Kruksa da se popne na krov obližnje zgrade i otvori vatru.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe takođe je otvorio istragu o tome kako je Tajna služba, zadužena da štiti Trampa, obezbjeđivala skup.

Lokalna policija primijetila je čovjeka koji se kretao u blizini mitinga sa velikim ruksakom i kroz manji dvogled gledao prema krovu zgrade iza bine na kojoj je Tramp trebalo da govori, saopštili su policijski zvaničnici za AP.

Lokalne specijalna policijska jedinica, koja se nalazila u zgradi, takođe je vidjela kako se Kruks šeta okolo i gleda u krov. Jedan je slikao Kruksa i druge obavijestio da vode računa o sumnjivoj osobi.

Nedugo poslije toga, očevici su vidjeli napadača kako se penje uz zgradu najbližu bini. Zatim je postavio pušku i legao na krvov, sa detonatorom u džepu koji je trebalo da aktivira eksplozivnu napravu u autobomilu, koji je parkirao blizu.

Jedan od policajaca popeo se na krov da istraži situaciju, nakon čega je Kruks uperio pušku u njega. Policajac nije - ili nije mogao - da puca. Ali Kruks jeste.

Pucao je u okupljene na mitingu, prema bivšem predsjedniku, zbog čega su uspaničeni učesnici počeli da traže sklonište, dok je Tajna služba zaštitila Trampa i odvela ga sa bine. Dva snajperska tima bila su stacionirana na zgradama iza Trampa. Tim koji je bio dalji od Kruksa pucao je jednom i ubio napadača.

XS
SM
MD
LG