Linkovi

Upoznajte Kamalu Haris - spremna da izađe na megdan Trampu


Potpredsednica SAD Kamala Haris govori tokom manifestacije u čast Nacionalnog atletskog udruženja, 22. jul, 2024. (Foto: AFP / Brendan SMIALOWSKI)
Potpredsednica SAD Kamala Haris govori tokom manifestacije u čast Nacionalnog atletskog udruženja, 22. jul, 2024. (Foto: AFP / Brendan SMIALOWSKI)

Kamala Haris, prva američka potpredsednica, na korak je od toga da bude nominovana za predsedničku kandidatkinju Demokratske stranke. Glas Amerike osvrnuo se na njeno poreklo i protekle četiri godine na dužnosti.

Bio je istorijski trenutak u Sjedinjenim Državama 2021. godine kada je bivša senatorka Kamala Haris postala prva potpredsednica.

"Čast mi je da budem ovde, da stojim na ramenima onih koji su došli ranije", istakla je tada ona.

Kamala Haris - žena koja probija nevidljive barijere
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Haris je takođe prva Afroamerikanka i prva žena azijsko-američkog porekla koja je obavljala drugu najvišu funkciju u zemlji.

Barbara Li, demokratska kongresmenka ističe da je Haris “probila nevidljive barijere za toliko žena."

Ćerka majke Indijke i oca sa Jamajke, Haris je rođena u Ouklendu, u Kaliforniji. Mural sa njenim likom nalazi se u školi u koju je bila vožena autobusom kao dete, u okviru napora za rasnu integraciju.

Diplomac Univerziteta Hauard, Haris je postala prva okružna tužiteljka u San Francisku 2004, a zatim 2011. godine, prva Afroamerikanka koja je služila kao državna tužiteljka Kalifornije.

Tokom godina kao potpredsednica, Haris je snažno kritikovala odluku Vrhovnog suda da poništi odluku u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. koja je legalizovala abortus širom zemlje.

Tokom svog mandata, bivši predsednik Donald Tramp imenovao je troje konzervativnih sudija najvišeg suda.

"On ponosno preuzima zaslugu za poništenje Ro protiv Vejda tako da, budite sigurni - ako Tramp dobije priliku, potpisaće nacionalnu zabranu abortusa kako bi ga zabranili u svakoj saveznoj državi", rekla je Haris.

Potpredsednica je takođe pozdravila nastavak Zakona o dostupnoj zdravstvenoj nezi i smanjenje cene insulina koje je postigla Bajdenova administracija.

"Podignite ruku ako imate člana porodice sa dijabetesom."

Na početku mandata bila je zadužena da se bavi naporima administracije na granici. Ali Bajdenova kampanja je završila u odbrambenom stavu, sa imigracijom kao ključnim pitanjem na izborima 2024.

"Sada, nedokumentovani supružnici američkih državljana koji su bili u zemlji deset ili više godina mogu da ostanu u zemlji dok čekaju na zelenu kartu", rekla je ona.

Obraćajući se grupama za zaštitu imigranata kao što su Amerikanci azijskog porekla, domoroci na Havajima i Pacifiku, ona je brzo usmerila pažnju na reči Donalda Trampa.

“Neko ko kleveta imigrante, ko promoviše ksenofobiju, neko ko širi mržnju, nikada više ne bi trebalo da ima priliku da stane iza mikrofona i simbola predsednika Sjedinjenih Država", naglasila je ona.

Haris je postala prisutnija na skupovima u kampanji, nakon lošeg nastupa predsednika Džoa Bajdena u junskoj debati sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

“Pobedili smo Trampa jednom i pobedićemo ga ponovo."

Sa povlačenjem predsednika Bajdena iz trke, ako Haris bude nominovana, ona će ponovo ući u istoriju kao prva žena afroameričkog i azijskog porekla koja će biti kandidat za najvišu funkciju u zemlji.

XS
SM
MD
LG