Linkovi

Ubica atletičarke iz Ugande i sam umro od opekotina


Rebeka Čeptegei takmiči se u trci na 10 kilometara u Kapčorvi u Ugandi, 20. januara 2023.
Rebeka Čeptegei takmiči se u trci na 10 kilometara u Kapčorvi u Ugandi, 20. januara 2023.

Muškarac optužen da je polio benzinom i zapalio olimpijsku atletičarku iz Ugande, Rebeku Čeptegei, preminuo je od opekotina koje je zadobio prilikom tog napada, saopštili su lekariž.

33-godišnja Čeptegei, koja je trčala maraton na Olimpijskim igrama u Parizu, zadobila je opekotine na više od 75% tela u napadu 1. septembra i umrla četiri dana kasnije.

Njen bivši partner, Dikson Ndiema Marangač, umro je u ponedeljak popodne, saopštio je Filip Kirva, predstavnik bolnice u Eldoretu u zapadnoj Keniji, gde se Marangač lečio od opekotina, i gde je Čeptegei takođe preminula.

"Razvio je respiratornu insuficijenciju kao posledicu ozbiljnih opekotina disajnih puteva, i sepsu, koji su doveli do smrti", naveo je Kirva u saopštenju.

On je dodao da je Marangač zadobio opekotine na 41% kože, posle napada na Rebeku Čeptegei, za koji lokalni mediji kažu da se dogodio kada se vratila kući iz crkve sa svojom decom.

Čeptegei, koja je kao 44-ta istrčala maraton u Parizu, je treća profesionalna sportistkinja ubijena u Keniji od oktobra 2021. Njena smrt je skrenula pažnju na porodično nasilje u toj zemlji u Istočnoj Africi, posebno unutar zajednice trkača.

"Taj čovek je mrtav zato što je ubio moju ćerku. Umro je zbog sopstvenih postupaka", rekao je za Rojters otac Rebeke Čeptegei, Džozef.

Grupe za ljudska prava kažu da atletičarkama u Keniji, gde mnogi međunarodni sportisti vežbaju da trče na velikoj nadmorskoj visini, preti veoma veliki rizik da bude eksploatisane ili meta nasilja od strane muškaraca koje privlači novac koji one dobiju od nagrada, a koji znatno prevazilazi lokalne zarade.

"Pravda bi bila za njega se sedi u zatvoru i razmišlja o tome šta je uradio. Ovo nije pozitivna vest, nimalo", kazala je Viola Čeptu, ko-osnivačica grupe Tirop's Angels, koja pruža podršku žrtvama porodičnog nasilja u zajednici kenijskih atletičarki.

Organizaciju je osnovala u znak sećanja na Agnes Tirop, mladu zvezdu u kenijske izuzetno kompetitivne atletike, koja je pronađena mrtva u gradu Iten u oktobru 2021, sa višestrukim ranama od noža na vratu.

Njen muž Ibrahim Rotič je optužen za ubistvo i izjasnio se da nije kriv. Pravni proces je još u toku.

Skoro 34% kenijskih devojaka i žena starih između 15 i 49 godina je pretrpelo fizičko nasilje, prema vladinim podacima iz 2022. Posebno su ugrožene udate žene. Istraživanjem iz 2022. godine je ustanovljeno da je 41% udatih žena trpelo nasilje u porodici.

Na globalnom nivou, na svakih 11 minuta, jedna žena na svetu strada kao žrtva ubistva koje je počinio neko u njenoj porodici, prema podacima studije UN iz 2023.

XS
SM
MD
LG