Linkovi

Ukrajina: Odbijen jedan od najvećih ruskih napada dronovima


Gašenje požara u rezidencijalnom području nakon ruskog napada dronovima (Foto: State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)
Gašenje požara u rezidencijalnom području nakon ruskog napada dronovima (Foto: State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

Ukrajina je u noći između utorka i srede odbila jedan od najvećih ruskih napada dronovima na Kijev od početka rata, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Navedeno je da je oboreno 89 dronova lansiranih na ukrajinsku prestonicu, obližnji region i druga područja.

Upozorenje o vazdušnom opasnosti bilo je na snazi tokom većeg dela noći.

Ovo je jedan od najmasovnijih napada bespilotnih letelica Šahid-131/136“, saopštile su ukrajinske vlasti, navodeći da je reč o dronovima iranskog porekla koje je Rusija koristila u udarima.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojno-obaveštajne agencije, poručio je u televizijskom obraćanju da je Rusija koristila veliki broj dronova “mamaca” u pokušaju da iscrpi ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i utvrdi gde su ukrajinski položaji.

Kijev, koji učestalo apeluje na saveznike da isporuče više sredstava za protivazdušnu odbranu Ukrajine pokušavajući da sakrije lokacije na kojima je razmeštena.

Sergej Popko, jedan od ukrajinskih vojnih zvaničnika, izjavio je da je ruski napad ukupno sedmi koji je izveden tokom jula.

U napadu nije direktno pogođena civilna infrastruktura, ali su krhotine oštećenih dronova oštetile krovove, prozore i fasade više od deset okolnih građevina.

Osim dronova, presretnut je i projektil Kh-59 ispaljen na južni region Nikolajeva, saopštile su ukrajinske vlasti. Oko 11.500 stanovnika izmestilo se tokom ruskog napada u okolne metro stanice.

XS
SM
MD
LG