Linkovi

Evropski lideri pozivaju na jedinstvenu podršku Ukrajini


Lideri na samitu u Britaniji (Foto: Carl Court/Pool via REUTERS)
Lideri na samitu u Britaniji (Foto: Carl Court/Pool via REUTERS)

Evropski lideri su na početku samita u Britaniji pozvali na jedinstvo u podršci Ukrajini u ratu sa Rusijom, dok je ukrajinski predsednik indirektno kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana zbog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije ovog meseca.

Britanski premijer Kir Starmer otvorio je samit Evropske političke zajednice, u palati Blenhajm blizu Oksforda, pozivom Evropi da potvrdi podršku Ukrajini i da se ujedini protiv ruske agresije.

"Zato što pretnja iz Rusije dopire širom Evrope. Mnogi od nas su videli napade na naše demokratije. Napade na ljude na našim ulicama. Vojne avione koji ulaze u naš vazdušni prostor. Brodove koje patroliraju našim obalama", rekao je Starmer i dodao da je "ovo trenutak za sve nas da uradimo više".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ključni gost na samitu, je u obraćanju pozdravio evropsku podršku Ukrajini uz poruku: "Putin ne može da održava odnose sa istinski snažnim liderima. I to je naša prednost".

Upozorio je međutim da je to prednost "samo dok smo ujedinjeni".

Takođe je bez pominjanja Orbana po imenu, kritikovao njegovu posetu Moskvi.

"Ako neko u Evropi pokušava da reši pitanja iza leđa drugih ili čak na uštrb nekog drugog, ako neko želi da putuje u prestonice rata da razgovara i možda obeća nešto što je protiv naših zajedničkih inetersa, ili na uštrb Ukrajine ili drugih zemalja, zašto bi smo onda tu osobu uzimali u obzir", rekao je Zelenski.

Mađarska je preuzela predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, a Orban je 5. jula otputovao u Moskvu gde se sastao sa Putinom u okviru, kako ju je nazvao, mirovne misije. Takođe je posetio Kijev gde se sastao sa Zelenskim, kao i Peking i Ameriku gde je razgovarao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Orban takođe prisustvuje samitu u Britaniji. Po dolasku je novinarima rekao da podržava Ukrajinu, ali i dodao da ne veruje da ona može da porazi Rusiju i da se sukob ne može rešiti na ratištu. Naglasio je da podržava primirje i pregovore o kraju rata.

Nova NATO komanda za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će nova komanda Alijanse za koordinaciju vojne pomoći i obuku ukrajinske vojske biti operativna u septembru.

Komanda će biti smeštena u Nemačkoj, a general sa tri zvezdice predvodiće tim od 700 ljudi.

Lideri NATO-a složili su se na samitu ranije ovog meseca da uspostave komandu, sa ciljem bolje koordinacije pri upućivanju pomoći Ukrajini i da učine tu pomoć predvidivijom.

Stoltenberg je govorio uoči sastanka oko 50 evropskih lidera u Britaniji.

Borbe u toku

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je presrela 16 ruskih dronova i dve vođene rakete koje su gađale Ukrajinu u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su presretanja izvršena iznad regiona Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Poltava i Zaporožja.

Serhij Lisak, regionalni guverner Dnjepropetrovska, rekao je na Telegramu da su u napadima Rusije povređene dve osobe i oštećeno 14 stambenih zgrada.

Sirene zbog vazdušnih napada izazvale su uzbunu u Kijevu, ali je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice pre nego što su stigle do tog područja, rekao je Sergej Popko, šef gradske administracije Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je uništilo 33 ukrajinske bespilotne letelice i 10 pomorskih dronova.

Pomorske bespilotna plovila su se kretala ka poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija, dok su vazdušne bespilotne letelice oborene iznad Krima i Brjanska, saopštilo je ministarstvo.

Guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz javio je na Telegramu da u njegovoj oblasti nema žrtava ili štete.

"Pola miliona ruskih vojnika okružuje Ukrajinu"

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je u sredu na Aspenskom bezbednosnom forumu da 500.000 ruskih vojnika okružuje Ukrajinu i da Rusija želi da u narednim mesecima broj poveća za još 200.000 do 300.000 vojnika.

On je na godišnjem sastanku u Aspenu u Koloradu rekao da je do sada u dvogodišnjem ratu ubijeno ili ranjeno 550.000 Rusa i da se Rusija u velikoj meri oslanja na plaćenike, uključujući i one iz Afrike.

O nastojanju Ukrajine da olabavi ograničenja od strane SAD i nekih drugih na upotrebu oružja dugog dometa protiv ciljeva duboko u Rusiji, Umerov je rekao: "Želimo da to promenimo sa ograničenja dužine na fokus na funkcionalnosti".

Rusija i Ukrajina su u sredu zamenile po 95 zatvorenika, razmenivši ukupno 190 zatvorenika.

To je bila treća razmena zarobljenika između dve zemlje u sedam nedelja – 54. od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ujedinjeni Arapski Emirati pomažu u razmeni, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je UAE na pomoći u razmeni u sredu.

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu bezbednost Džef Seldin doprineo je pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencija Rojters i Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG