Linkovi

Kijev i Moskva razmenili zarobljenike prvi put od ukrajinskog upada u Kursk


Ukrajinac, ratni zarobljenik Rusije, na neimenovanoj lokaciji u Ukrajini posle razmene zatvorenika, 24. avgusta 2024. (AP/Pres služba ukrajinskog predsednika).
Ukrajinac, ratni zarobljenik Rusije, na neimenovanoj lokaciji u Ukrajini posle razmene zatvorenika, 24. avgusta 2024. (AP/Pres služba ukrajinskog predsednika).

Glas Amerike je prisustvovao 55. razmeni ratnih zarobljenika Ukrajine i Rusije, na dan kada su Ukrajinci slavili 33. Dan nezavisnosti. To je prva razmena zarobljenika između dve zemlje od kada je Ukrajina počela operacije u Kurskoj oblasti.

115 ukrajinskih ratnih zarobljenika se vratilo kući. Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, svi su bili vojni obveznici, uključujući one koji su zarobljeni u prvim mesecima ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

“Danas smo uspeli da vratimo 115 naših heroja kući. Ukupan broj naših oslobođenih građana do danas više nije 3.405 nego 3.520 heroja i heroina”, rekao je novinarima Bogdan Ohrimenko iz Koordinacionog štaba za ratne zarobljenike.

Kijev i Moskva razmenili ratne zarobljenike na ukrajinski Dan nezavisnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Ukrajinski vojnici delovali su iscrpljeno ali srećno što su se vratili kući. Mnogi od njih proveli su dve i po godine u ruskom zarobljeništvu. Među njima je Jevhen, koji nije hteo da navede prezime iz bezbednosnih razloga.

Dve i po godine. Naravno bilo je jako teško. Ali sve je redu. Izdržali smo. Naši momci su i dalje tamo, i čekaju da se vrate kući... Proveli smo toliko vremena u zarobljeništvu, ali mislim da to nije bilo uzalud. Većina momaka koji su razmenjeni će nastaviti da služe u vojsci. Nastavićemo da branimo otadžbinu. Glavno je da se držimo, da ne odustanemo. Uskoro će polomiti zube o nas”.

"Jako je teško biti u zarobljeništvu, hiljadama kilometara od kuće. Veoma teško”, dodao je Artem, jedan od oslobođenih vojnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinske operacije u Kurskom regionu da se poveća “fond za razmenu” i oslobodi još više ukrajinskih vojnika.

Ova operacija je, u prinicipu, postala naša najveća investicija u proces oslobađanja Ukrajinaca i Ukrajinki iz ruskog zarobljeništva. Već smo zarobili najveći broj ruskih vojnika u jednoj operaciji. I to je značajan rezultat, jedan od naših ciljeva.”

Ratni zarobljenici su razmenjeni tri nedelje posle iznenadnog ukrajinskog upada u Rusiju. Prema ukrajinskim zvaničnicima, ukrajinske snage su već zarobile hiljade ruskih vojnika, od kojih su mnogi služili obavezni vojni rok.

Ruski društveni pokret za potragu i povratak ruskog vojnog osoblja iz zarobljeništva prijavio je da se 115 ruskih vojnika vratilo u Moskvu u okviru razmene.

Dok nema zvanične potvrde da su ti vojnici bili zarobljeni u Kurskom regonu, mnogi u Ukrajini veruju da će operacija u tom području poboljšati šanse ukrajinskih zatvorenika da se vrate kući.

XS
SM
MD
LG