Linkovi

Ukrajinski dron pogodio rusku vojnu lokaciju u Volgogradu


Dim se diže iz vojnog objekta posle napada dronom, u Oktjabrskom, u Volgogradskoj oblasti, u Rusiji, 22. avgusta 2024.
Dim se diže iz vojnog objekta posle napada dronom, u Oktjabrskom, u Volgogradskoj oblasti, u Rusiji, 22. avgusta 2024.

Zvaničnici u regionu Volgograd na jugu Rusije rekli su u četvrtak da je ukrajinski dron udario u vojni objekat i izazvao požar.

Andrej Bočarov, regionalni guverner, rekao je za Telegram da se napad dogodio u oblasti Marinovke i da nije bilo povređenih. U toj oblasti se nalazi ruska vazduhoplovna baza.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da su ukrajinske snage napale preko noći sa ukupno 28 dronova, od kojih je 13 gađalo Volgograd. Na meti su bili i regioni Rostov, Belgorod, Voronjež, Brjansk i Kursk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je posetio pogranične oblasti u ukrajinskoj oblasti Sum i sastao se sa vojnim zvaničnicima.

Zelenski je rekao da su ukrajinske snage zauzele još jedno naselje u ruskoj oblasti Kursk, preko granice od Sumija, gde su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu ranije ovog meseca.

Ofanziva predstavlja neuobičajeni potez Ukrajine, koja se mesecima oslanjala na bespilotne letelice da bi gađale ciljeve u ruskim pograničnim regionima. Mete su često uključivale ruske vojne lokacije koje se koriste za usmeravanje bespilotnih i raketnih napada na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je oborila dve ruske bespilotne letelice tokom noći nakon što je Rusija izvela vazdušni napad iz Kurska.

Aleksej Smirnov, regionalni guverner Kurska, rekao je u četvrtak da vlasti postavljaju betonska skloništa od vazdušnih napada u regionalnoj prestonici.

U ruskoj oblasti Brjanska, koja se graniči sa Kurskom oblašću, zvaničnici su rekli da su ruske snage osujetile pokušaj ukrajinskih boraca da pređu granicu u sredu.

Ruska služba bezbednosti FSB saopštila je u četvrtak da je pokrenula krivične postupke protiv nekoliko novinara, optužujući ih da su ilegalno prešli granicu da bi izveštavali o ukrajinskom upadu u Kursk.

FSB je imenovao dopisnika CNN-a Nika Patona Volša među onima koji su izveštavali iz Sudže, zajedno sa dvojicom ukrajinskih novinara.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG