Linkovi

Član ekipe Rojtersa ubijen, a novinar u kritičnom stanju nakon raketnog udara na hotel u Ukrajini


Član Rojtersove ekipe Rajan Evans (Foto: REUTERS/Hamuda Hassan)
Član Rojtersove ekipe Rajan Evans (Foto: REUTERS/Hamuda Hassan)

Bela kuća osudila je raketni napad u Ukrajini tokom vikenda u kome su povređeni novinari Rojtersa i ubijen savetnik za bezbednost novinske agencije, i Rojtersu je izrazila saučešće, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće na društbenim mrežama.

„Najoštrije osuđujemo ovaj napad i izražavamo najdublje saučešće Rojtersu zbog gubitka jednog od njih“, napisao je portparol Šon Savet.

Član tima novinske agencije Rojters je poginuo, a dvojica su povređena u napadu na hotel u ukrajinskom gradu Kramatorsku.

Rojters je saopštio da je Rajan Evans poginuo kada je projektil pogodio hotel u kojem je odseo dok je radio kao savetnik za bezbednost ove agencije.

Evans, bivši britanski vojnik, radio je sa Rojtersom od 2022. godine i savetovao je njihove novinare o bezbednosti širom sveta, uključujući Ukrajinu, Izrael i Olimpijske igre u Parizu. Imao je 38 godina.

"Šaljemo naše najdublje saučešće i misli Rajanovoj porodici i voljenima. Rajan je pomogao tolikom broju naših novinara da prate događaje širom sveta; užasno će nam nedostajati", navodi Rojters u saopštenju.

Ivan Ljubiš Kirdej, novinar Rojtersa, u kritičnom je stanju nakon raketnog udara.

Još jedan novinar Rojtersa, Danijel Peleščuk, povređen je, dok su ostala tri člana tima pronađena, navodi agencija.

„Rojtersov video novinar Ivan Ljubiš Kirdej i dalje je u kritičnom stanju. Naš drugi kolega, ukrajinski dopisnik Danijel Peleščuk, zbrinut je i napustio je bolnicu“, navodi Rojters u saopštenju.

Ljubiš Kirdej ima 40 godina i radi za Rojters od 2022. godine, a ranije je radio za Radio Slobodnu Evropu. Otac je jednog deteta i državljanin Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski odlikovao ga je 2022. godine ordenom za zasluge u novinarstvu.

"Hitno tražimo više informacija o napadu, uključujući i saradnju sa vlastima u Kramatorsku, i podržavamo svoje kolege i njihove porodice", navodi novinska agencija.

Rojtersov novinar Ivan Ljubiš Kirdej (Foto: REUTERS/Alina Smutko)
Rojtersov novinar Ivan Ljubiš Kirdej (Foto: REUTERS/Alina Smutko)

Kremlj je saopštio da je video medijske izveštaje o smrti Rojtersovog savetnika za bezbednost u raketnom napadu na ukrajinski hotel i da je Moskva ciljala samo vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

"Još jednom ću ponoviti. Udari se izvode na vone objekte i/ili na ciljeve koji su na ovaj ili onaj način povezani sa vojnom infrastrukturom“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov nije rekao da li je u vojnu kategoriju svrstava savetnika za bezbednost koji štiti novinare. Na naknadno pitanje Rojtersa da pruži dodatne detalje i objasni svoje navode, Peskov nije odmah odgovorio..

Regionalni zvaničnici rekli su da je telo britanskog državljanina za koga se veruje da je novinar izvučeno iz ruševina i da su povređena još četiri novinara, sa nemačkim, letonskim, ukrajinskim i američkim državljanstvom.

U napadu je pogođen hotel Safir u subotu oko 22.35. u po lokalnom vremenu subota. Hotel su redovno koristili mediji i humanitarni radnici kao bazu za izveštavanje u regionu.

Ukrajina je saopštila da je u napadima Rusije tokom proteklog dana poginulo 15 civila.

Vadim Filaškin, šef Donjecke oblasti, rekao je u nedelju preko Telegrama da su vlasti i spasioci na licu mesta.

"Raščišćavanje ruševina i akcije spasavanja su u toku", rekao je on i dodao da je "oštećeno sedamnaest privatnih kuća, šest nebodera, tri preduzeća, upravna zgrada i kafić".

Snimci koje je n Eksu podelila sestrinska mreža Glasa Amerike, Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda, pokazuju kako spasioci iz ruševina izvlače najmanje jedno telo, kao i štetu na hotelu i okolnim zgradama.

Najmanje 15 novinara je ubijeno prateći rat u Ukrajini od invazije Rusije u februaru 2022. godine, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara.

Šest su bili strani dopisnici, uključujući video novinara Foks njuza Pjera Zakrževskog i američkog režisera Brenta Renoa.

U izveštau su korišćene informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG