Linkovi

Ukrajinska vojska napreduje, optužbe na račun Rusije za granatiranje Harkova


Arhiva - Ukrajinski vojnici na položaju (AP/Leo Correa)
Arhiva - Ukrajinski vojnici na položaju (AP/Leo Correa)

KIJEV - Ukrajina tvrdi da je zauzela još nekoliko sela i potisnula ruske snage do severoistočne granice, što je deo brze kontraofanzive zbog koje je Moskva proteklih dana primorana da povuče trupe iz nekih delova Ukrajine.

Bela kuća: Podrška Ukrajini dok preuzima teritorije od Rusije

Bela kuća je potvrdila podršku Ukrajini u momentu kada izveštaji sa terena ukazuju da vojska te zemlje preuzima teritorije koje je pod kontrolom držala Rusija.

"Prepuštamo Ukrajini da se oglašava o sopstvenim operacijama, ali je jasno da se žestoko bore da povrate teritoriju", izjavila je predstavnica za medije Bele kuće Karin Žan Pjer – uoči puta presednika Džozefa Bajdena u Boston.

Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu dok brane svoju demokratiju od ruske agresije“, zaključila je Žan Pjer.

Ukrajinski Generalštab izvestio je da je pod kontrolom vojske te zemlje više od dvadeset gradova i sela.

Vitalij Gančev, zvaničnik koga je postavila ruska okupaciona administracija, potvrdio je da su ukrajinske trupe probile do granice, izvestila je agencija Rojters.

Posle nekoliko meseci bez vidljivih promena na bojnom polju, iznenadni napredak Kijeva je podigao moral Ukrajincima i izazvao gnev u Rusiji, pa čak i neouobičajene, retke javne kritike rata koji vodi predsednik Vladimir Putin.

"U nekim delovima fronta, naši branioci su stigli do državne granice sa Ruskom Federacijom", poručio je Oleh Sinjehubov, guverner severoistočnog regiona Harkov. Tokom vikenda, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se ruski vojnici povući iz dve oblasti u tom regionu da bi se pregrupisali u istočnom regionu Donjeck.

Još se ne zna da li novi vojni uspesi Ukrajine znače prekretnicu u ratu. Neki analitičari smatraju da je tako, ali ujedno upozoravaju da će sukobi verovatno trajati još mesecima. Stanje na frontu se menjalo i proteklih meseci kako su Rusija i Ukrajina naizmenično ostvarivale napredak.

Tokom povlačenja hiljada ruskih vojnika, koji su za sobom ostavljali municiju i opremu, ispaljeni su projektili na elektrane - uzrokujući prekid snadbevanja električnom energijom u Harkovu i području Poltave i Suija.

Ukrajina je u ponedeljak optužila rusku vojsku za napad na civilnu infrastrukturu zbog akcija Kijeva koje su naterale Rusiju da se povuče iz glavnog bastiona - Harkovske oblasti. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su mete ruske odmazde bile fabrike vode i stanica sa strujom u Harkovu, što je izazvalo nestanke struje u regionu.

"Cilj nisu vojni objekti, cilj je da se ljudima uskrate grejanje i struja", napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru.

Zelenski je rekao da su Harkovska i Donjecka oblast potpuno bez struje, a da je delimično prekinuto snabdevanje u oblastima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi.

Moskva negira da namerno gađa civile.

Zelenski je napredak ukrajinske vojske na severoistoku opisao kao prekretnicu u šestomesečnom sukobu i najavio dodatna osvajanja teritorije na zimu, ako se Kijevu i dalje bude isporučivalo oružje.

Ovo je najveći poraz Rusije otkako je u martu njena vojska proterana iz okoline Kijeva. Glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekao je da je vojska zauzela površinu od 3.000 kilometara kvadratnih od početka septembra.

Vojna osvajanja i politički su važna za Volodimira Zelenskog koji nastoji da održi evropsku podršku i nastavi da dobija naoruažnje i novac.

Ugašen reaktor u nuklearki u Zaporožju

Ukrajina je saopštila da je ugašen poslednji reaktor na najvećoj nuklearki u Evropi, u Zaporožju, zbog straha od izbijanja havarije i dalje radijacije.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za granatiranje u okolini nuklearke.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je elektrana ponovo dobila struju, koja je potrebna da se reaktor propisno zatvori i izbegne rizik.

Rusija je verovatno naredila vojsci da se povuče iz Harkovske oblasti, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju.

Ukrajinska vojska tvrdi da je potisnula rusku iz skoro 20 naselja.

Moskva nije komentarisala ovu situaciju, niti dala objašnjenje o tome šta se desilo na severoistoku Ukrajine, što je razbesnelo pojedine pristalice rata u Rusiji i nacionaliste na društvenim mrežama.

Ukrajinski ministar finansija Oleksi Reznikov kazao je da Ukrajina mora da osigura teritoriju koju je povratila od potencijalnih ruskih napada.

"Ali, to je svakako znak da Rusija može biti poražena".

XS
SM
MD
LG